Dijalog na FPN bez SzS, ali i bez DSS

RTV 04.09.2019 18:14
Dijalog na FPN bez SzS, ali i bez DSS


Savez za Srbiju (SzS) nije promenio odluku i neće sutra učestovati na četvrtom razgovoru vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka, a sastanku takođe neće prisustvovati ni predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS).Iz vladajuće koalicije još nema potvrde da će doći na novu rundu dijaloga, ali su nakon poslednje, iz SNS su poručili da su stranka dijaloga koja je spremna na razgovore.

Predsedništvo Saveza za Srbiju još ranije je donelo odluku da na tim razgovorima više ne učestvuje, a Marinika Tepić potpredsednica Stranke slobode i pravde kaže da oni nisu promenili odluku.

"Posle prvog okruglog stola smo još rekli da nećemo učestvovati na ovakvim formatima dok budu zatvoreni za javnost. S obzirom da se ništa nije promenilo da je i dalje format chatham house-a i dalje ne učestvujemo u tome", rekla je Tepić.

Medijski koordinator DSS Uroš Piper rekao je da su oni dobili poziv, ali da neće učestvovati.

"DSS je od početka imao rezerve prema ovakvoj vaninstitucionalnoj metodi razgovora o izbornim i medijskim uslovima, ali je želeo da nastupi konstruktivno. To je bio razlog našeg učešća na okruglim stolovima. Sada nećemo ići, jer smatramo da su razgovori izgubili smisao i da ne postoji mogućnost da se dođe do boljih uslova", istakao je Piper.

LDP i LSV potvrđuju svoj dolazak.

Predstavnik LDP Đorđo Žujović kaže da je stranka dobila poziv sa naznakom da će se ponovo razmatrati predlozi nevladinih organizacija kako bi se većina učesnika oko njih eventualno usaglasila.

"Mi ćemo sutra pred sastanak dostaviti konkretne stvari koje predlažemo. Za nas su predlozi nevladinih organizacija CTRA, Transprantnost, CeSID prihvatljivi, ali smo rezervisani po pitanju prostora i političke volje da se oni sprovedu", rekao je Žujović.

Kako je rekao, LDP će dostaviti predloge koji se tiču medijske slike, ali i tehničkih stvari vezane za prikupljanje potpisa, za notare, sudove...

Na pitanje da li razgovori imaju smisla, imajući u vidu da su pojedine stranke rekle da ih neće nastaviti, Žujović kaže da to procenjuju organizatori i da su oni očigledno procenili da je dobro da se dijalog nastavi.

Aleksandar Marton iz LSV rekao je da će ta stranka učestvovati u dijalogu, navodeći da su oni i ranije isticali važnost razgovora vlasti i opozicije.

"Činjenica je da moramo popraviti trenutno stanje izbornih uslova, ali smo takođe isticali da je njima pre svega mesto u institucijama sistema, u Narodnoj skupštini. Što se tiče našeg viđenja mi smo i ranije isticali da smo očekivali više od ovih sastanaka", rekao je Marton.

Marton je kazao da je i LSV dostavila određene preporuke koje mogu da doprinesu poboljšanju izbornih uslova.

Prema najavama organizatora, Fonda za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka, dijalog se sutra nastavlja u 15 časova, a razgovaraće se ponovo o medijima i finansiranju izborne kampanje. Za sada nije poznat konačan spisak učesnika.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak