Crveni alarm - Koncentracija polena ambrozije veoma visoka

Novosti 03.09.2019 17:18
Crveni alarm - Koncentracija polena ambrozije veoma visoka


Koncentracija polena ambrozije je veoma visoka, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, očekuje se da će tokom sledeće nedelje biti još veća.Ukoliko imate problema sa alergijama, sledeće nedelje stiže NAJJAČI UDAR

MNOGI već osećaju simptome alergije na ambroziju, ali će se oni, nažalost, tek pogoršati jer iz Agencije za zaštitu životne sredine najavljuju da će najveća koncentracija polenskih zrna ove biljke u vazduhu biti od 25. avgusta do 10. septembra. U tom periodu se očekuje da će prisustvo ovog alergena u vazduhu biti deset puta veće od uobičajenog. Spas može da se očekuje ukoliko bude kišovito vreme ili velika vrućina. U suprotnom, ako se stabilizuje temperatura oko 30. podeoka na Celzijusovoj skali i bude suvo, koncentracija alergena će da raste.

Najviše su ugroženi građani Vojvodine, jer je ova korovska biljka vrlo rasprostranjena na oranicama, dok je najmanje ima na jugu zemlje i na nadmorskim visinama iznad 500 metara.

Doskoro se verovalo da su na pojavu alergije na polene, najosetljiviji adolescenti i osobe mlađeg životnog doba, dok sa starenjem taj rizik opada. Međutim, sve češće alergija na ambroziju pogađa i starije ljude.

Lekari kažu da bi oni koji su alergični već trebalo da počnu da uzimaju antialergijsku terapiju. U suprotnom, bez lekova pojaviće se brojni neprijatni simptomi. Osim tipičnih posledica alergije na ambroziju - suzenja očiju, svraba, zapušenosti nosa, mogu da se jave i mučnina i povraćanje.

- Oni koji imaju alergijsku reakciju na ambroziju trebalo bi da su već počeli ili što pre da počnu sa upotrebom antialergijskih lekova - kaže dr Tatjana Radosavljević, pulmolog. - Tu terapiju bi trebalo da odredi alergolog, a ukoliko antihistaminici koji se piju ne daju rezultate, onda bi trebalo da se koriste sprejevi za nos sa kortikosteroidima i antihistaminicima. Kada ni ovi nazalni preparati ne daju željeni ishod lečenja, lekar će u terapiju da uvede jače, sistemske lekove.

Svrab kože, očiju, nosa, grla, zapušenost nosa, suzenje očiju, često kijanje i kašljucanje su tipični simptomi polenske alergije. Međutim, ambrozija može da bude uzrok i stomačnih tegoba.

- Polenska zrna ambrozije su takva da imaju iglice pomoću kojih se vrlo lako kače i zadržavaju na kori voća i povrća - kaže dr Radosavljević. - Ukoliko se povrće i voće dobro ne očisti i opere, polenska zrna će se uneti u digestivni trakt i mogu da izazovu reakciju u vidu mučnine i povraćanja.

MORE I PLANINA

AMBROZIJA je biljka kojoj nikako ne odgovara visoka nadmorska visina i salinitet vazduha. Zato bi za alergične na ovu korovsku biljku idealno bilo da vreme kada je najveća koncentracija njenih polenskih zrna u vazduhu provode na moru i planini.

RIZIK OD ASTME

JEDNA studija pokazala je da čak 40 odsto pacijenata koji imaju reakciju na alergene koji se udišu razviju simptome astme i moraju da se leče od ove bolesti. Jedina prevencija koja može da se primeni je da se alergija odgovarajućim lekovima drži pod kontrolom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak