Dodik: Nećemo dizati revoluciju, gradimo politički stav

RTS 03.09.2019 16:16
Dodik: Nećemo dizati revoluciju, gradimo politički stav


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da neće dizati revoluciju zbog toga što se ne poštuje dogovor političkih lidera tri konstitutivna naroda, već da će odgovoriti političkim stavom u Skupštini Republike Srpske.Milorad Dodik je sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim razgovarao o neformiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik kaže da ipak očekuje da će uskoro o svemu svoj stav zauzeti EU, koja je davno rekla da su i NATO i evropske integracije odvojeni procesi, navodi RTRS.

Zbog nepoštovanja sporazuma koji su potpisali lideri, Dodik je rekao da neće dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pokušaće, kako kaže, da traži srpsko jedinstvo, što je i ranije činio, ali ističe da opoziciji očigledno nije stalo do toga, već podilazi strancima i Izetbegoviću.

"Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u Narodnu skupštinu Srpske. Obavićemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Narodnu skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u NSRS, da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore sa FBiH", rekao je Dodik.

Ponovio je da Republika Srpska jeste učestvovala u formiranju Oružanih snaga i UIO, ali nije očekivala da će nakon nekoliko godina na ovakav način dogovor zloupotrebiti bošnjačka strana.

"Opstrukcije iz političkog Sarajeva su udar na volju birača", poručio je Dodik.

Kada je reč o implementaciji izbornih rezultata, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je da se taj posao trebao uraditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda i na osnovu izborne volje.

Takođe, Ivancov je rekao da u skladu sa izbornim pravilima predsedavajući Saveta ministara treba da pripada srpskom narodu.

Govoreći o ANP-u, rekao je da stoji iza toga da se to pitanje mora staviti u stranu i da se vodi dijalog na osnovu sporazuma, koji jedino vodi ka rešenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak