Najsnažniji uragan ikada: Dorijan razara Bahame, Amerika čeka udar

Blic 03.09.2019 15:25
Najsnažniji uragan ikada: Dorijan razara Bahame, Amerika čeka udar


Uragan Dorijan, koji je danas nastavio udare vetra opasne po život na Bahamima, neznatno je oslabio i vratio se na oluju četvrte kategorije.



Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da su maksimalni naleti vetra 250 kilometara na čas, što za jedan stepen smanjuje kategoriju izuzetno opasne oluje sa kategorije pet.

Očekuje se da će oluja nastaviti da razara Veliko bahamsko ostrvo tokom dana.

Dorijan je nešto ranije pogodio Karibe, gde je praćen vetrom koji je dostizao brzinu od skoro 320 kilometara na sat izazvao veliko razaranje i poplave na Bahamima. Američki mediji javljaju da je poginuo sedmogodišnji dečak, dok je njegova sestra nestala.

Američki nacionalni centar za uragane upozorio je stanovnike Bahama da ne izlaze iz kuća jer se očekuje udar koji bi nivo vode mogao da podigne do sedam metara.

Vetrovi su duvali preko 355 km/h u naletu Dorijana, javljaju američki mediji.

Uragan je skidao krovove sa kuća, prevrtao automobile, pričinjena je velika šteta infrastrukturi, nestalo je vode i struje, ali za sada nema izveštaja o povređenima ili žrtvama, preneo je sinoć AP.

Najsnažniji uragan ikada: Dorijan razara Bahame, Amerika čeka udar 

Američki Nacionalni centar za uragane navodi da je ovo najsnažniji uragan koji je ikada pogodio Bahame.

Hoteli su zatvoreni, a na stotine ljudi se već smestilo u škole, crkve i druga skloništa. 

Na video snimcima zabeleženim u luci Marš na ostrvu Albako vide se poplavljeni putevi, i drveće koje je skroz iskrivljeno i ogoljeno, prenosi CNN.

Premijer Bahama Hubert Minis je upozorio da oni koji se ne evakuišu "dovode sebe u izuzetnu opasnost" i mogu očekivati "katastrofalne posledice".

Centar oluje je oko 295 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi. Na Floridi je na snazi vanredno stanje zbog uragana. 

Iako meteorolozi u svojim prethodnim prognozama nisu najavljivali da će oluja narasti do pete kategorije, poručuju da je “snaga ovog uragana naprosto eksplodirala”.

Guverneri Džordžije i Južne Karoline naredili evakuaciju

Guverneri saveznih država SAD, Džordžije i Južne Karoline, naredili su evakuaciju stanovnika zbog uragana Dorijan koji se približava tim državama.

Guverner američke savezne države Džordžije Brajan Kemp naredio je obaveznu evakuaciju stanovnika nekoliko okruga.

Evakuacija bi trebalo da počne u ponedeljak u podne po lokalnom vremenu, a odnosi se na okruge Brajan, Kamden, Čatam, Glin, Liberti, Mekintoš, prenosi CNN.

Obaveznu evakuaciju naredio je i guverner Južne Karoline Henri Mekmaster i to za celu obalu, što znači evakuaciju 830.000 stanovnika, prenosi AP. I ova evakuacija trebalo bi da počne u ponedeljak u podne.

- Ne možemo sve da zadovoljimo, ali verujem da možemo da pomognemo da svi prežive - rekao je Mekmaster.

I vlasti na Floridi su naredile obaveznu evakuaciju u nekim ugroženim obalskim delovima.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak