Od spektakla do debakla: kako je koncert Rite Ore u Zadru postao političko pitanje

Politika 03.09.2019 13:52
Od spektakla do debakla: kako je koncert Rite Ore u Zadru postao političko pitanje


Jedna od najpopularnijih svetskih pevačica Rita Ora održala je u Zadru koncert koji je već danima među glavnim temama hrvatskih medija. Nije, međutim, reč o njenom pevačkom umeću, niti o spektakularnom nastupu, već o trošku koji će zbog malog broja prodatih karata morati da se pokrije iz džepa građana.Dvorana koja prima 9.000 ljudi, bila je tek polovično ispunjena publikom, pa mediji procenjuju da je koncertu prisustvovalo ne više od 5.500 ljudi. To, međutim, nije bila jedina sporna stvar u vezi sa ovim događajem. Umesto najavljenih sat vremena, britanska pevačica rođena u Prištini, na sceni je provela deset minuta manje, a za to vreme napravila je i dve pauze. Uprkos tome, čelnici Zadra su u prvim izjavama nakon koncerta još uvek govorili kao o „velikom i spektakularnom događaju”.

Računica, ipak, pokazuje da je organizacija koncerta koštala oko 364.000 evra, da je zarada 266.000 evra, što znači da je kasa organizatora – grada Zadra, ostala u minusu od bezmalo 100.000 evra.   

Grad Zadar, dakle, ne samo da nije zaradio ni jednu kunu, nego će prema najavama gradonačelnika, sporni minus biti nadoknađen iz budžeta, drugim rečima – iz  džepa poreskih obveznika. Ta odluka gradskih čelnika, piše portal Indeks, razljutila je građane koji tražeći krivca, prstom upiru u Marija Paleku, gradonačelnikovog prijatelja i direktora turističke organizacije, čija je ideja i bio nastup Rite Ore. Samoj pevačici Hrvati su zamerili što se na društvenim mrežama pohvalila da je nastupila pred čak 60.000 ljudi, poručivši joj da se prilično zabrojala.

Indeks se pita da li je posao gradova da organizuju ovakve koncerte ili im je posao da se bave rešavanjem komunalnih problema, te ko bi nadoknadio štetu da su gradonačelnik i njegov prijatelj ovakvu lošu poslovnu odluku doneli u privatnoj firmi.    


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak