Džonson: Ne želim izbore, ni produženje roka za Bregzit

RTS 02.09.2019 20:08
Džonson: Ne želim izbore, ni produženje roka za Bregzit


Britanski premijer Boris Džonson poručio je da ne želi raspisivanje vanrednih izbora niti bi voleo glasanje u paralemntu o ponovom odlaganjau Bregzita.Posle hitne sednice vlade, premijer je rekao da neće biti odlaganja Bregzita i da će Britanija izaći iz Evropske unije 31. oktobra.

Posalnici Britanskog parlamenta planiraju da u sredu dobiju vreme kako bi izglasali zakon kojim bi prisilili Džonsona da traži produženje roka za Bregzit, prenosi Rojters.

"Ako budu glasali o odlaganju, to bi 'odseklo noge' britanskoj poziciji i bilo kakvi dalji pregovori bili bi onemogućeni", poručio je Džonson u izajvi ispred Dauning strita 10.

"Ja ne želim izbore, vi ne želite izbore. Hajde da se držimo onoga što narod želi", naglasio je Džonson.

Mediji su u toku dana javili da je Džonson zapretio konzervativnim poslanicima da ukoliko budu glasali za blokadu Bregzita, neće moći da se kandiduju na sledećim izborima.

Korbin: Želimo izbore

Lider glavne britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je danas da želi nove izbore i da će njegova stranka sprečiti "Bregzit" bez dogovora sa Briselom.

- Moramo se ujediniti da sprečimo ishod bez dogovora - ova sedmica bi mogla da bude naša poslednja prilika. Potom su nam potrebni opšti izbori - rekao je Korbin u govoru na sjeveru Engleske.

On je dodao da će laburisti na tim izborima dati narodu šansu da ponovo preuzme kontrolu i da ima konačnu reč kroz javno glasanje o kredibilnim opcijama sa obe strane kada je reč o "Bregzitu", uključujući ostanak u EU.

Na pitanje da li laburisti zaista žele opšte izbore, Korbin je odgovorio potvrdno.

- Glasanje o nepoverenju Vladi je već tu na stolu. Ako ishod bude bez dogovora, mi ćemo glasati za ostanak. Ako bude bilo kakvog drugog dogovora, onda će naša stranka odrediti svoj stav kroz demokratske procese - rekao je Korbin.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak