Velika Britanija – protesti u 50 gradova i funta koja tone

RTS 01.09.2019 20:29
Velika Britanija – protesti u 50 gradova i funta koja tone


Širom Velike Britanije počela su okupljanja protiv odluke premijera Džonsona da suspenduje rad Parlamenta dva meseca do Bregzita.Protesti protiv suspenzije parlamenta i mogućnosti tvrdog Bregzita održani su širom Velike Britanije. Bivši konzervativni premijer Džon Mejdžor pridružio se inicijativi da se odluka vlade Borisa Džonsona obori na Ustavnom sudu. Parlament ima samo nedelju dana da zakonski spreči izlazak Britanije iz Evropske unije bez sporazuma 31. oktobra.

Demonstriralo se u više od 50 britanskih gradova. Organizacija "Druga Evropa je moguća" okupila je desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi, koji protestuju zbog odluke vlade Borisa Džonsona da suspenduje rad parlamenta između 9. septembra i 14. oktobra.

"Ovo je državni udar. Parlament je i ranije bio raspuštan, ali nikada usred ustavne krize kakva je ova", navodi Ken Boldri iz Laburističke stranke.

Teo Šarif iz Socijalističke partije Velike Britanije navodi da demonstranti moraju da se bore da izbace torijevce iz parlamenta, a za Korbinovu vladu i socijalističku politiku.

"Tada će Korbin biti u stanju da do kraja dovede pregovore o povlačenju iz Evropske unije, socijalistički sporazum o Bregzitu u interesu radnika i mladih", dodaje Šarif.

U ovom trenutku Britanija je podeljenija i više na ulicama nego što je to možda bila i u vreme Margaret Tačer. Sa Irskog ostrva stiže vest da, što se njih tiče, stav Borisa Džonsona o otvorenosti ili zatvorenosti irske granice posle Bregzita jeste jasan i glasan, ali i potpuno nerazuman, te time Dablin poručuje da bilo kakav sporazum za ovo kratko vreme ostaje malo verovatan.

"Bregzit ugrožava mirovni sporazum u Severnoj Irskoj, mirovni proces i jake veze i odnose izgrađene u poslednjih 25 godina", smatra Piter iz Dablina.

Elenor iz Dablina ukazuje da je Severna Irska postkonfliktno društvo, dodajući da je retorika tvrdih Bregzitera izuzetno uvredljiva i narušava odnose dveju zajednica na Severu Irske.

"Kažu da će krajem oktobra obustaviti slobodu kretanja prema EU. Nije usvojen zakon o zaštiti evropskih građana, koji nisu aplicirali za trajno useljenje. Verovaćemo tek kada vidimo vladin zakon", navodi Nikol Vevers, aktivistskinja pokreta "Tri miliona" za zaštitu prava građana EU u Velikoj Britaniji.

Za to vreme društvene podele su sve dublje, a cene nekretnina u Londonu i širom Britanije, kao i funta, nastavljaju da padaju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak