VB: Opozicija planira zakonom da spreči Bregzit bez dogovora

Radio 021 02.09.2019 20:15
VB: Opozicija planira zakonom da spreči Bregzit bez dogovora


Glavni savetnik za Bregzit britanske Laburističke partije Keir Starmer rekao je da opozicija planira da blokira izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma.Glavni savetnik za Bregzit u britanskoj Laburističkoj partiji Kir Starmer izjavio je da opozicija planira da spreči odlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma tako što će predložiti izmenu zakona kojom više ne bi važilo da je 31. oktobar poslednji rok za Bregzit.

Starmer je za Bi-Bi-Si rekao da će se izmena zakona odnositi na produžetak poslednjeg roka za Bregzit kako bi premijer Boris Džonson bio sprečen da izvede London iz EU bez prethodnog dogovora.

Kako je preneo Rojters, on je dodao da je vreme produžetka roka za izlazak Londona iz EU "sekundarno" pitanje, ali da je prioritet sprečavanje Bregzita bez sporazuma.

Rojters navodi da je predviđeno da Britanija napusti EU do 31. oktobra, a to je moguće promeniti jedino ako London zvanično zatraži odlaganje i taj zahtev prihvati svih 27 zemalja članica EU.

Parlament se sa letnje pauze vraća u utorak, a obustava rada parlamenta koju je Džonson tražio, a kraljica odobrila, počeće od 9.  septembra.

Suspenzija parlameta će trajati od 9. septembra do 14. oktobra i najduža je u poslednje 74 godine. Kritičari i opozicija optužuju Džonsona da je tom odlukom želeo da ih onemogući da preduzmu mere za izlazak zemlje iz EU bez dogovora 31. oktobra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak