Ваздух прекомерно загађен у више градова Србије

Дневник 02.09.2019 18:29
Ваздух прекомерно загађен у више градова Србије


Суспендоване честице ПМ најчешћи су разлог зашто се у десетак градова Србије прошле године дисао прекомерно загађен ваздух, наводи се у извештају о Квалитету ваздуха који је објавила Агенција за заштиту животне средине (СЕПА).
У зони Србија је, осим у градовима Ваљево, Краљево и Крагујевац, ваздух био 1. категорије, што значи да је чист или незнатно загађен, као и у зони Војводина, осим у Суботици и Сремској Митровици, наводи се у извештају који је заснован на релевантним подациме државане и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха. 

СЕПА је у документу истакла да се ваздух треће категорије, што значи прекомерно загађен, дисао у ширем подручју Београда, где је утврђено прекорачења граничне вредности суспендованих честица ПМ10 и ПМ2,5.

Ваздух треће категорије због вишка прашкастих материја (ПМ) удисали смо и у агломерацијама Панчево, Ужице, Смедерево и Косјерић, као и на територијама градова Ваљево, Краљево, Крагујевац, Суботица и Сремска Митровица.

Како се констатује у извештају у агломерацијама Нови Сад и Бор током прошле године ваздух је био 1. категорије, као и у агломерацији Ниш где је 1. категорије "због недовољног обима мерења суспендованих честица ПМ 10".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak