Uragan Dorijan prerastao je u kategoriju pet, što znači da može da izazove katastrofalne nivoe razaranje, javlja AP.

Nacionalni centar za uragane u majamiju saopštioje danas da je maksimalna jačina vetra dostigla brzinu od 260 kilometara na čas i da se kreće na zapad brzinom od 13 kilometara na čas.

Centar navodi da se razorne jačine uragana očekkuju na Ostrvima Abakos rano u nedelju po lokalnom vremenu, a da će se kasnije tokom dana takve vremenske prilike proširiti preko Velikog bahamskog ostrva.

Premijer Bahama Hubert Minis rekao je na pres konferenciji da je 73.000 ljudi ugroženo olujom i upozorio stanovnike manjih ostrva da se evakuišu, javio je Rojters.

Hoteli su zatvoreni, a mnogi stanovnici su potražili sklonište u crkvama, školama i drugim objektima u iščekivanju udara uragana kasnije tokom dana.

Dorijan je trenutno udaljen oko 450 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi, javio je AP.

Uragan Dorijan prerastao u kategoriju pet, udari vetra dostigli 260km/h

Milioni stanovnika od Floride do Karoline su na oprezu zbog dolaska uragana, dok meteorolozi upozoravaju da bi Dorijan mogao da izazove opasne poplave čak iako ne bude direktno udario u kopno, navodi agencija.

Gradonačelnik Majamija Fransis Suares proglasio je vanrednu stanje u subotu popodne zbog eventualne pretnje uragana Dorijan.