Školska godina počela štrajkom dela prosvetara

B92 02.09.2019 16:24
Školska godina počela štrajkom dela prosvetara


Početak školske godine obeležio je štrajk članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji traže povećanje zarada na način kako je to bilo dogovoreno.Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je novinarima da je taj sindikat pozvao svoje članove širiom Srbije da danas skrate časove na 30 minuta, što su i učinili u oko 670 škola u Srbiji.

Taj sindikat, kako je kazala, ima članstvo u 736 škola u Srbiji. 

 "Naš zahtev je nastavak socijalnog dijaloga o uvođenju pravednih platnih razreda u sve oblasti koje se finansiraju iz budzeta, pokretanje zastalih pregovora iz oktobra prošle godine i neispunjavanja onog što je dogovoreno. Raspoloženi smo za razgovor i borićemo se da do njega dođe što pre", rekla je Jankovićeva.

Smatra da je loše to što je uvođenje platnih razreda odloženo za jul 2020. godine, i to prema njenoj oceni, verovatno vodi do 2021. godine.

Jankovićeva je objasnila da je povećanje plata za ovu godinu trebalo da iznosi 14, 6 odsto a da je predlog sindikata bio da to bude 20 odsto od oktobra ove godine.

Traže razgovore sa ministrom Šarčevićem, ali i ostalim resornim ministrima i, kako kažu, pokušaće da dođu do predsednice vlade i da od nje saznaju šta se dešava sa tim.

Prosvetari traže od nadležnih da prihvate njihove zahteve koji im, kako kažu, zakonski pripadaju jer su oštećeni u poređenju sa drugim zanimanjima i pozivaju se na sporazum koji su predstavnici četiri sindikata potpisali 2015. sa resornim ministarstvom, a što se, kako navode, ne poštuje i zato žele da pregovaraju o tome.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika traže i isplatu pet svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dinara, zatim da oni koji unose podatke u sistem i vode elektronski dnevnik u školama takođe budu plaćeni kako je obećano.

Nakon konferencije za novinare ispred zgrade resornog ministarstva u Nemanjinoj ulici, predstavnici Unije su ušli na razgovor sa predstavnicima Ministarstva prosvete.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak