Platarija: Prirodni hlad i drevni Had

Novosti 31.08.2019 15:27
Platarija: Prirodni hlad i drevni Had


Grčki gradić Platarija privlači turiste lepom prirodom i čistim morem. Sa nekoliko taverni, šetalištem pored mora i peščanom plažom dugačkom kilometar, Platarija je pravo mesto za odmorRIBARSKO selo Platarija godinama je važilo za dobro čuvanu tajnu vlasnika jahti i jedrilica, ali je poslednjih godina poželjna destinacija i za srpske turiste.

Platarija je, ušuškana u zalivu između Igumenice i Sivote. Ispunjava sve želje turistima kojima je dosta gužve i buke. Sa nekoliko taverni, šetalištem pored mora i peščanom plažom dugačkom kilometar, Platarija je pravo mesto za odmor. U Platariji se nalazi i supermarket, nekoliko kafića i jedan hotel. Ovaj zaliv je miran, pa pored jedrilica i jahti nema drugih "ometanja" letovanja.

Čuvena luka Igumenica (iz koje saobraćaju trajekti do Krfa) udaljena je osam, Sivota samo 12, a Parga 40 kilometara. Do Platarije većina turista stiže svojim kolima, ali ni aerodrom "Preveza" nije daleko - 80 kilometara.

Pored čistog mora i nešto niže cene u odnosu na druge delove Grčke su dobar razlog da se letuje u Platariji. Hamburger sa prilozima, pita, cezar salata ili pica koštaju od pet do šest evra. Kafe su tri, sokovi i piva po tri i po evra.

Na Jonskoj obali se nalaze plaže na kojima neme velike gužve, a imaju dosta zelenila i prirodnog hlada. Plaže u ovoj regiji su peščane, ali i sa sitnim i krupnijim šljunkom, pa svako može da nađe onu koja mu najviše odgovara. Smaragdno more i dosta prirodnog hlada su zagarantovani. Većina plaža je uređena i do njih se lako stiže pored maslinjaka i zelenila. Pored okolnih plaža nije daleko otići ni do Lihnosa, koji se nalazi kod Parge, a važi za najlepšu plažu u Epiru.

Međutim, najzanimljiviji izlet je poseta podzemnom svetu. Reka Aheron ima prelepu čistu vodu koja protiče kroz šumu u kojoj ima taverni u prijatnom hladu. Na reci se organizuju rafting i pecanje, može se iznajmiti kajak ili otići na pešačenje kroz kanjon. Još zanimljivije je to što se ovde nalazi ulaz u Had, podzemni svet Starih Grka gde se odigrala ljubavna priča Orfeja i Eurudike.

Platarija: Prirodni hlad i drevni Had

DVE PAUZE

DO Jonske obale se putuje 1.000 kilometara, pa je najbolje put podeliti na dva dana i prenoćiti u Severnoj Makedoniji. Pošto se prolazi pored Meteora i to može da bude zanimljiva pauza.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak