Sa zlatnom karticom preko reda i na šalteru banke

Politika 31.08.2019 15:14
Sa zlatnom karticom preko reda i na šalteru banke


VIP klijenti imaju pravo na ličnog bankara, besplatno putno osiguranje, brz prolaz na pasoškoj kontroli, pristup biznis klubovima na aerodromima, plaćanje na rate bez kamate...Otišao čovek u banku da podigne pare. Na redomatu, kako se zove uređaj koji usmerava korisnike, dobio je broj pet. I gle čuda. Bankarski službenici počeše da prozivaju one s većim brojevima, a njega da „preskaču”. Kada je upitao o kakvoj se diskriminaciji radi usledio je odgovor da su to klijenti sa zlatnim karticama koji zbog toga imaju prednost. Takvo je pravilo te banke.

Ne mogu u svim bankama vlasnici zlatnih kartica, odnosno premijum i VIP klijenti, da idu preko reda. I to ne zato što im banka ne ukazuje pažnju, već zato što je ideja premijum bankarstva da se takvi klijenti ne mešaju sa običnim smrtnicima, već za njih obično postoji posebna prostorija, u nekoj banci čak i filijala, a na usluzi im je savetnik ili lični bankar kako se to u raznim bankama zove.

U bankama kažu da nemaju izričito pravilo kako neko postaje važan klijent (VIP je skraćenica za veoma važna osoba). Jedan od kriterijuma su natprosečna mesečna primanja, ali ne i jedini. Gleda se koliko je dugo klijent banke, platežna moć, da li ima nekakva dugovanja, da li redovno izmiruje svoje obaveze, da li klijent ima veću štednju. Ništa nije „zakucano” i svaki se slučaj posebno razmatra.

Obično je to plata od minimum hiljadu evra mesečno, a u slučaju kriterijuma položene štednje da na „knjižici” ima najmanje 20.000-30.000 evra. Vrednuje se i firma u kojoj radi.

Korisnici ovih kartica imaju mogućnost da dnevno i mesečno podignu više novca sa bankomata. Od banke do banke to može da bude od 80.000 do 400.000 dnevno. Zavisno od vrste kartice dobijaju popuste u hotelima širom sveta, pristup VIP ložama na aerodromima, putno zdravstveno osiguranje, kao i osiguranje u slučaju gubitka, krađe i zloupotrebe kartice, mogućnost odloženog plaćanja bez kamate.

U Komercijalnoj banci kažu da svakom klijentu pristupaju individualno i pronalaze za njega najprihvatljiviju ponudu, bilo kog bankarskog proizvoda.

– Svi klijenti koji posete našu banku ili zvaničnu internet stranicu banke, dobijaju isti tretman u pogledu informisanosti, profesionalizma i pažnje. U skladu sa internom podelom klijenata i njihovim karakteristikama definisani su kriterijumi za svaku grupu klijenata i uslovi po kojima se vrši odobravanje kreditnih proizvoda. Komercijalna banka nudi i mogućnost odobravanja kredita specifičnim grupama klijenata po nešto povoljnijim uslovima.

Naravno, diskrecija je bitna karakteristika uopšte bankarskog poslovanja, a posebno poslovanja sa VIP klijentima. To su klijenti sa specifičnim životnim i poslovnim navikama, visokim ugledom koji uživaju u javnosti, visokom platežnom moći i čestim boravcima u inostranstvu. Komercijalna banka je za svoje VIP klijente 2007. godine otvorila VIP ekspozituru u Makedonskoj ulici 29, u Beogradu, kažu u ovoj banci.

Marija Ivanović, iz odeljenja za upravljanje segmentima Erste banke, kaže da premijum klijenti imaju prioritetnu uslugu, mogu da iskoriste udobnost izdvojenog premijum prostora u filijalama, povoljnije uslove i ubrzanu proceduru rešavanja zahteva, savetodavnu podršku u svakom trenutku, a na raspolaganju im je i premijum usluga ličnog bankara u četiri poslovnice u Novom Sadu i Beogradu. Imaju i prioritet na blagajnama filijala, koje imaju redomat, a na raspolaganju su im i vaučeri za kupovinu, popusti na ulaznice u svim beogradskim pozorištima.

Trenutno imaju približno 20.000 premijum klijenata i iz godine u godinu ih je sve više. Na kraju jula 2019. godine je tako broj premijum klijenata porastao 27 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

– Premijum klijenti imaju na raspolaganju nekoliko proizvoda, kao što su premijum platni račun, masterkard gold debitna i viza gold kreditna kartica. Uz premijum platni, odnosno tekući račun, klijenti besplatno dobijaju „Viner” osiguranje po izboru, a klijenti se najčešće opredeljuju za porodično putno osiguranje, kojim dobijaju osiguranu sumu od 40.000 evra 90 dana godišnje. Dobijaju i osiguranje u slučaju odlaganja leta i gubitka prtljaga, osiguranje imovine i stvari iz domaćinstva, kao i pomoć na putu (manji kvarovi i transport vozila). Ostvaruju povoljniji kurs za kupoprodaju deviza. Masterkard gold karticom mogu da podižu gotovinu bez provizije na svim bankomatima u Srbiji. Uz ovu karticu imaju i besplatan pristup biznis klubovima i brz prolaz na pasoškoj kontroli na aerodromima u Beogradu, Beču i Sarajevu – kaže Ivanovićeva.

Mesečno održavanje za premijum račun i masterkard gold debitnu karticu iznosi 595 dinara, a u slučaju viza gold kreditne kartice, klijenti mogu da raspolažu novcem u iznosu do milion dinara, i to bez obračuna kamate za period do 45 dana, ukoliko svoj mesečni dug narednog meseca izmire u celosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak