Princ Endrju u središtu seks-skandala

Politika 31.08.2019 15:10
Princ Endrju u središtu seks-skandala


Posle smrti Džefrija Epstina, u žižu interesovanja dospeli su njegovi moćni prijatelji poput člana britanske kraljevske porodice, optuženog za silovanjeAfera sa njujorškim milijarderom Džefrijem Epstinom, koji je izvršio samoubistvo u zatvoru dok je čekao suđenje za trgovinu ljudima i organizovanje lanca maloletničke prostitucije, sve više se premešta preko Atlantika. Sada je u fokusu Epstinov blizak prijatelj princ Endrju, koga je jedna žrtva optužila za silovanje, tvrdeći i da je britanski plemić znao sve o nepočinstvima američkog bogataša.

Posle Epstinovog samoubistva ranije ovog meseca, ne prestaje da se piše da je mlađi sin kraljice Elizabete na neki način bio umešan u šemu zbog koje je američki milijarder u julu završio iza rešetaka, pod pretnjom doživotne robije. Iako je Epstinovom smrću slučaj zatvoren, žrtvama je bilo dozvoljeno da pred sudom iznesu svoju priču.

„On (princ) zna šta je uradio i nadam se da će priznati”, izjavila je Virdžinija Roberts, ispred suda u Njujorku, prenosi Rojters.

Ona je jedna od žrtava koje su ove nedelje svedočile da ih je Epstin namamljivao kao maloletnice da spavaju sa njim u zamenu za novac, masiraju ga i podvode mu vršnjakinje. Objasnila je da je vrbovana dok je kao 15-godišnjakinja radila u golf-klubu „Mar-o-Lago” na Floridi, koji je u vlasništvu još jednog dobrog Epstinovog prijatelja, sada američkog predsednika Donalda Trampa. Prema njenim rečima, Epstin ju je držao kao seksualnu robinju i triput primorao da spava sa princom Endrjuom kad je imala 17 godina.

Princ se često vozio Epstinovim privatnim avionima, a pre nekoliko dana je otkriveno da je na jednom od tih letova bio u društvu sa 27-godišnjom ruskom manekenkom Anom Malovom. Epstinovim privatnim avionima vozio se još jedan njegov dobar drug, nekadašnji šef Bele kuće Bil Klinton. Kako piše „Gardijan”, Ana Malova se preselila u SAD i 1998. učestvovala na izboru za mis, što je bilo takmičenje za koje je licencu tada imao Donald Tramp. Prošle nedelje, čovek iz nekadašnjeg Epstinovog kruga izneo je u javnost da su princu Endrjuu u Epstinovom domu na Menhetnu „dve dobro obučene mlade Ruskinje” masirale stopala.

Mlađi brat princa Čarlsa je negirao da je imao seks sa Virdžinijom Roberts. Saopštio je da je boravio u Epstinovim kućama, ali da nikad nije primetio ono zbog čega je njegov prijatelj uhapšen.

Optužnica je teretila Epstina da je vrbovao desetine žena, a njegove žrtve bile su i devojčice od 14 godina. Iako je suđenje završeno, u javnosti kao da se Epstinov slučaj tek otvara. Njegova smrt u 66. godini pokrenula je ogromno interesovanje medija i brojne teorije zavere o tome da je ubijen da ne bi progovorio o uticajnim prijateljima. Njujorška patološka služba je zaključila da je uzrok smrti samoubistvo vešanjem, ali su Epstinovi advokati ostali skeptični. Postavljalo se pitanje kako je mogao da se obesi kad se nalazio u pritvoru sa strogim merama obezbeđenja i bio pod specijalnom prismotrom – čuvari su ga obilazili na pola sata upravo zato da bi se uverili da neće počiniti samoubistvo. Sumnju je podgrevalo i to što mu je poseban režim nadzora ukinut neposredno pre nego što se obesio iako je nešto ranije pronađen na podu sa povredama na vratu, što je već tada signaliziralo da je hteo da se obesi. Autopsija je pokazala da mu je vrat polomljen na nekoliko mesta, a američki mediji su citirali izvore koji su tvrdili da su takve povrede karakteristične pre za ubistvo davljenjem nego za samoubistvo. Teorije zavere podgrevao je i Tramp retvitujući aluzije da je Klinton umešan u Epstinovu smrt.

Pojavile su se informacije da je Epstin probao da iz pritvora ucenjuje moćne poznanike, tražeći da mu pomognu da ne bi progovorio o tome da su i oni imali seks sa devojčicama iz njegovog lanca. To se nadovezalo na priču da su iznude bile stvarni izvor njegovog ogromnog bogatstva jer se za njegov investicioni fond nije znalo ni u šta ulaže ni ko su mu klijenti.

Verovalo se da su mu uticajni prijatelji pomogli da se izvuče i kad se 2008. prvi put suočio sa doživotnom robijom. Iako je i tada bio suočen sa sličnim optužbama, tužilaštvo na Floridi nagodilo se sa njim da prizna daleko manji delikt – korišćenje usluga prostitutki, pa je odležao samo 13 meseci. Tužilac koji se nagodio sa njim, Aleksander Akosta, kasnije je postao Trampov ministar pravde, ali je pod pritiskom javnosti podneo ostavku prošlog meseca.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak