Slučaj Darka Šarića mesecima na čekanju

Novosti 31.08.2019 13:18
Slučaj Darka Šarića mesecima na čekanju


Pred apelaciju još nije stigao predmet za koji je presuda izrečena krajem 2018.godine. Branilac: Ovako nešto nije zabeleženo u pravosuđu. Advokat dostavio žalbu na 37 stranicaNI osam meseci posle izricanja prvostepene presude Darku Šariću pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog organizovanja kriminalne grupe čiji su pripadnici, kako je utvrđeno tokom postupka, trgovali narkoticima, predmet još nije stigao pred Apelacioni sud, gde treba da se razmatraju žalbe i Tužilaštva i odbrane. Razlog za to je, kako navodi jedan od Šarićevih branilaca, advokat Radoslav Baćović, činjenica da su prvostepenu odluku dobili tek početkom prošlog meseca, što znači da je njena izrada trajala punih sedam meseci.

Prema Baćovićevim rečima, on je, kao Šarićev, ali i kao branilac Nikole Dimitrijevića i Darka Tošića, po konačnom dobijanju prvostepene presude, početkom ovog meseca napisao žalbu i dostavio je Specijalnom sudu. Kako ističe, a što je "Novostima" i potvrđeno u Apelacionom sudu, oni još uvek čekaju da im stignu žalbe, kako bi mogli da oforme predmet i zakažu sednicu.

- Ovako nešto nije zabeleženo u pravosuđu - kaže, za "Novosti", Baćović. - To je bruka i sramota. Tim pre što je Šarić već godinama u pritvoru.

Sam Šarić je 18. marta krivičnom vanpretresnom veću Posebnog odeljenja Višeg suda podneo predlog za ukidanje pritvora, ali kako napominje njegov drugi branilac, advokat Danilo Šarić, pet meseci nije odlučivano po njemu, iako zakon, kako navodi, obavezuje postupajući sud da o predlogu postupa sa "naročitom hitnošću".

- O pritvoru je poslednji put odlučivano prilikom objavljivanja presude 10. decembra prošle godine - objašnjava Danilo Šarić. - Činjenica da u ovom procesnom trenutku ne postoji mehanizam ispitivanja razloga za pritvor po službenoj dužnosti, to ne oduzima pravo optuženog da sam inicira predlog i da o njemu odluči sud. Sama objektivna činjenica proteka vremena daje za pravo da se preispitaju razlozi na osnovu kojih je pritvor na prvom mestu i određen. Te iste činjenice s vremenom slabe i nisu istog intenziteta kao pre osam meseci. Darko Šarić se više od pet godina nalazi u pritvoru, što predstavlja više od trećine maksimalne propisane kazne.

Šarić je prvostepenom presudom osuđen na 15 godina zatvora. To je, inače, druga po redu sudska odluka, pošto je prethodnu, kojom je Pljevljak bio osuđen na dve decenije robije, ukinula Apelacija i predmet vratila na novo suđenje. Pored Šarića, kao organizatori kriminalne grupe označeni su i odbegli Goran Soković i Željko Vujanović, kojima je izrečena kazna od 15, odnosno 14 godina zatvora. Preostalih 15 optuženih, kojima se na teret stavljalo da su pripadnici grupe, osuđeni su na ukupno 175 godina zatvora. Trojici svedoka saradnika, Drašku Vukoviću, Radanu Adamoviću i Nebojši Joksoviću, ukupno je izrečeno 23 meseca zatvora.

Prema prvostepenoj presudi, dokazano je da su Šarić, Soković, Vujanović, ali i kasnije ubijeni Dragan Dudić zvani Fric, skovali plan o stvaranju kriminalne organizacije koja bi se bavila trgovinom narkoticima. Kokain izuzetne čistoće, kako se navodi, nabavljali su pripadnici grupe u Argentini i Brazilu, a zatim su ga prekookeanskim brodovima transportovali do zemalja Zapadne Evrope, gde su ga putem razgranate mreže preprodavaca distribuirali. Prema onome što se navodi u pet optužnica, prošvercovali su više od pet tona kokaina.

Darko Šarić 

Slučaj Darka Šarića mesecima na čekanju

Na 37 stranica žalbe, koju je početkom meseca sudu dostavio advokat Baćović, između ostalog se navodi da je izreka presude nerazumljiva jer se u njoj nigde ne navodi kome je i kako Darko Šarić konkretno "dao nalog", koga je, kako i u kom novčanom iznosu "finansirao", sa koliko novca, kada je i gde "osmislio plan", te šta je konkretno uloga Darka Šarića u činjenju krivičnog dela - neovlašćenja proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge.

- Sud je morao da bliže odredi i opiše koje radnje su okrivljeni ponaosob preduzeli, da konkretizuje radnje svakog od okrivljenih i to da li je i kako svako od okrivljenih učestvovao u izvršenju krivičnog dela - piše u žalbi. - Na osnovu svega što je odbrana iznela može se zaključiti da sud u toku trajanja ovog postupka od njegovog početka pa sve do donošenja presude i u samoj presudi nije utvrdio činjenice. Sud se nije pozvao na dokaze koji bi, zajedno sa činjenicama, logički povezani, predstavljali sliku događaja koji se okrivljenima stavljaju na teret i koji bi sa sigurnošću upućivali na zaključak da su okrivljeni učinili krivična dela za koja su oglašeni krivim.

Zbog svega ovoga, odbrana predlaže da Apelacioni sud preinači presudu i okrivljene oslobodi od optužbe, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret. Kao druga opcija, predlaže se da Apelacija održi pretres tokom kojeg bi se izveli određeni dokazi i saslušali svedoci saradnici, kao i okrivljeni koji su sklopili sporazume o priznanju krivice, i da nakon toga bude doneta oslobađajuća presuda.

PRANjE PARA

SREDINOM narednog meseca, pred Specijalnim sudom počinje iznošenje završnih reči u procesu koji se protiv Darka Šarića i još 17 osoba vodi zbog pranja para. Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina. To su, kako se navodi, činili kupovinom mnogobrojnih preduzeća i zemljišta po Srbiji.

MANjA KAZNA

OBRAZLAŽUĆI prvostepenu odluku, predsednik veća, sudija Siniša Petrović je istakao da se druga presuda razlikuje od prethodne po visini kazne, zbog toga što je primenjen zakon iz 2005. godine, koji je blaži za počinioce. Prema njegovom mišljenju, zaprećena kazna za neovlašćenu prodaju narkotika je od pet do 15 godina zatvora, što znači da je Darku Šariću i Goranu Sokoviću izrečena maksimalna kazna. Tužilaštvo je tražilo da se sudi po novom zakonu, prema kojem je zaprećena kazna i do četiri decenije robije, na koliko su tražili da Šarić bude osuđen.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak