Šta rizikujemo ako koristimo zastareo operativni sistem

RTS 31.08.2019 12:54
Šta rizikujemo ako koristimo zastareo operativni sistem


Mnogi privatni i poslovni korisnici i dalje se oslanjaju na operativne sisteme kojima je istekla ili uskoro ističe podrška proizvođača, pokazalo je istraživanje kompanije „Kasperski“.Iako su dostupne novije verzije takvih operativnih sistema, oko 41odsto korisnika i dalje koristi operativni sistem kom je istekla ili uskoro ističe podrška proizvođača, poput „Vindous iks-pe“ ili „Vidnous 7“.

Istovremeno, 40 odsto mirko preduzeća i 48 odsto malih i srednjih preduzeća i velikih kompanija se i dalje oslanja na ove sisteme. Ova situacija stvara bezbednosni rizik.

U većini slučajeva, kraj životnog ciklusa operativnog sistema znači da provajder neće izdavati dalja ažuriranja, a to uključuje i ona vezana za sajber bezbednost. Ipak, istraživači bezbednosti ili sajber napadači mogu pronaći ranjivosti koje ranije nisu bile prepoznate unutar ovih sistema. Ove ranjivosti se mogu naknadno iskoristiti u sajber napadima i korisnici će ostati nezaštićeni jer neće dobiti podršku koja će im rešiti problem.

Da bi testirali koliko ovakvih rizičnih sistema postoji i kako bi procenili nivo rizika, istraživači kompanije Kaspersky analizirali su anonimne podatke o korišćenju operativnih sistema koje su dobili od korisnika rešenja Kasperski sekjuriti netvork (uz njihov pristanak). Rezultati pokazuju da četiri od deset korisnika i dalje koristi zastarele sisteme, uključujući i one izuzetno stare poput „Vindous iks-pea“ i „Viste“.

Posmatrajući specifične verzije zastarelih operativnih sistema koje se koriste, dva odsto privatnih korisnika i jedan odsto radnih stanica koje koriste mirko preduzeća oslanjaju se na „Vindous iks-pe“ operativni sistem koji nije podržan više od 10 godina.

Manje od pola procenta privatnih korisnika i mikro preduzeća i dalje preferira sistem „Vindous Vista“, za koji je glavna podrška završena pre sedam godina.

Interesantno je što su neki privatni i poslovni korisnici propustili besplatno ažuriranje na „Vindous 8.1“ i nastavili da koriste „Vindous 8“, koji „Majkrosoft“ ne podržava od januara 2016. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak