Novine u školama: Uskoro jedan predmet - jedan udžbenik

Mondo 31.08.2019 12:36
Novine u školama: Uskoro jedan predmet - jedan udžbenik


Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da resorno ministarstvo planira da izdavačima propiše šta je redovan udžbenik, a šta su dodatna i pomoćna nastavna sredstva.Time će biti omogućeno da za jedan predmet postoji osnovni udžbenik, a da ostalo štivo koje prati predmet bude u digitalnoj formi.

Povodom vesti da će naredne godine biti 10.000 novih digitalnih učionica, ministar za "Kurir" kaže da je prelazak na digitalne modele učenja jedan je od načina da udžbenici budu jeftiniji, a za to su potrebne digitalne učionice.

Kaže i da se svake naredne godine planira još po 10. 000 digitalnih učinica i time će sve biti za tri godine digitalizovane i imaćemo 30 000 pametnih učionica.

Najavljuje i da bi od 1. septembra 2020. godine računarstvo trebalo da postane obavezan predmet od prvog do četvrtog razreda, a projekat "Od igre do računara" će ostati za predskolski uzrast.

Ministar je naveo i da je drugi način za jeftinije udžbenike đačka zadruga.

Upitan da li ima prostora da svi prvaci u Srbiji dobiju besplatne knjige kaže da se nada, ali da ne može da da čvrsto obećanje.

"To zavisi od svih nas, postoje budžetske linije i na republičkom i na lokalnom nivou. Tamo gde želi lokalna samouprava da se uključi niko ne brani. Naprotiv, idemo sinhronizovano", kaže Šarčević.

On ističe da država svake godine izdvaja sve veća sredstva i da će to iz godine u godinu moći da bude i bolje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak