'Dorijan' prerastao u uragan, ide ka SAD brzinom od 137 kilometara na sat

RTS 31.08.2019 08:21
'Dorijan' prerastao u uragan, ide ka SAD brzinom od 137 kilometara na sat


Florida se priprema za dolazak uragana "dorijan". Prognoze su da će ojačati tokom vikenda u četvrtu kategoriju, sa udarima vetra od preko 200 kilometara na sat. U svih 67 okruga američke savezne države Floride proglašeno je vanredno stanje.Upozorenja stižu sa svih strana. Zvaničnici i stručnjaci strahuju da bi "dorijan" mogao da postane najjači u istoriji Sjedinjenih Američkih Dražava. Svrstan je u četvrtu od pet kategorija, što znači da može da pričini veliku štetu. Stanovništvu najjužnije američke države savetuje se da budu oprezni i poštuju sve preporuke vlasti.

"Nemojte čekati da ne bude prekasno. Čak i da vas uragan ne zahvati, bolje je sprečiti nego lečiti. Ako ste u oblasti koja je na udaru, budite spremni da će nestati struje. Apelujem na građane da naprave zalihe hrane i vode za sedam dana", poručio je Ron Desantis, guverner Floride.

Nacionalni centar za uragane je saopštio da se "dorijan" kreće iznad Atlantika, a prate ga vetrovi jačine do 137 kilometara na sat. 

Iako su navikli da žive sa uraganima, građani Floride poslušali su savet. Prodavnice su gotovo prazne, na benzinskim pumpama su redovi, neki odlaze u sigurnije krajeve u unutrašnjost zemlje.

"Kupujemo mnogo vode, vino, nešto za sendviče. Ne bojim se, ovo je južna Florida, stalno imamo uragane", navodi stanovnik Floride.

Preživela sam uragan "endrju", "vilmu", "irmu", ne želim da osetim i ovaj.

Procene su da će se uragan obrušiti na Floridu u nedelju kasno uveče.

Florida spremna za uragan

Predsednik Donald Tramp zadovoljan je što su sve službe potpuno spremne i obećava pomoć ugroženima.

"Videćemo šta će se desiti. Čekamo. Gotovo je sigurno da će uragan pogoditi sam centar i to nije dobro. Ali, mi smo spremni i nadamo se da ćemo imati sreće", navodi Tramp.

Uragani najviših kategorija u Sjedinjenim Američklim Državama odnose brojne ljudske žrtve i prave ogromnu materijalnu štetu.

Donald Tramp je pre dve godine razbesneo javnost zbog načina kojim država tretira uragane i zbog odnosa prema žrtvama, pogotovo u Portoriku, gde je tada stradalo 3.000 ljudi. Ovog puta je zbog uragana otkazao posetu Poljskoj, i neće prisustvovati obeležavanju 80-godišnjice početka Drugog svetskog rata.

"Dorijan" je pomerio i koncert legendarnih Rolingstonsa u Majamiju, sviraju večeras, a ne sutra kako je bilo planirano.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak