Vraća se saobraćaj na Trg republike: Novi izgled centra prestonice

B92 31.08.2019 08:09
Vraća se saobraćaj na Trg republike: Novi izgled centra prestonice


Trg republike će od 1. septembra dobiti novu fizionomiju. On će biti zona usporenog saobraćaja, a zbog toga je umesto asfalta stavljena granitna kocka."Saobraćaj će funkcionisati u istom režimu kao ranije – trolejbusi se vraćaju u Vasinu ulicu, a autobusi i automobili će moći da se kreću Makedonskom i Kolarčevom i odatle skreću u Francusku ulicu", za Prvu TV priča gradski arhitekta Marko Stojčić.

Trg će biti opremljen potapajućim stubićima sa kamerama, imaće pametne klupe, besplatni vaj-faj.

 Plato ima 19 novoposađenih stabala. Nakon otvaranja, pristupiće se i restauraciji, odnosno umivanju Spomenika knezu Mihailu, ali to će biti detaljno čišćenje i zaštita spomenika, bez većih radova.

Poslednje pripreme za puštanje u funkciju centralnog gradskog trga privode se kraju. Javna rasveta je isprobana, a danas će biti proba trolejbusa.

Stojčić je ukazao da su najsavremeniji materijali korišćeni za zaštitu mladih sadnica. Reč je o rozetnama, koje su vodopropusne i one štite drvo tokom zime.

"Takav materijal su koristile Barselona i Budimpešta. Preko njega može da se hoda, ali on ne reaguje negativno na biljku. Iako vizuelno deluje kao da je reč o betonu, on propušta vodu i štiti sadnicu", objašnjava glavni gradski urbanista. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak