Bez greške: Zlatna pravila za uređenje dnevne sobe

Lepota i zdravlje 29.08.2019 16:03
Bez greške: Zlatna pravila za uređenje dnevne sobe


Ako razmišljate o uređenju i promenama u enterijeru vašeg doma, ovi saveti će vam i te kako dobro doći.Boje

Boje čine život lepšim, pa čak i ako ste tip koji voli minimalizam, bilo koji prostor u klasičnim nijansama može biti samo dosadan i sterilan. Ne morate odmah obojiti zidove u jarko narandžastu ili dramatičnu crnu, ali barem za početak na garnituru stavite ukrasni jastuk u živahnijoj nijansi.

Mešajte stilove

Videli ste na reklami kako prodavnice nameštaja nude kompletno uređen dnevni boravak i to po povoljnoj ceni? Pa ste pomislili da ćete rešiti dve muve jednim udarcem? Ne, to je jedno veliko ne. Barem jedan detalj mora biti drugačiji. Mešajte teksture, materijale i stilove jer to je jedini način da prostor dobije vaš lični pečat. Dokle god smisleno smeštate stvari i pazite na proporcije, sve će biti bolje od jednoličnosti.

Rasveta

Kada smo opterećeni uređenjem prostorije, tražimo komade nameštaja i detalje koji će biti tačno ono što smo zamišljali i na kraju nekako zaboravimo važnost rasvete. Osim klasičnog svetla, bilo da se radi o nekoj modernoj lampi ili lusteru, morate se pobrinuti i za drugi tip osvetljenja. Ako imate nameštaj na koji možete staviti stonu lampu, svakako ga iskoristite jer rasveta na raznim nivoima i prostoru daje i drugačiji doživljaj. Podne lampe su danas postale nezamenljive jer imaju i dekorativnu svrhu.

Raspored nameštaja

U manjim prostorima nemate previše izbora i vrlo je važno da pre kupovine većih komada nameštaja sve tačno izmerite. No, ako imate velik dnevni boravak, poigrajte se sa nameštajem i nemojte ga nužno gurati uz zid. Garnitura na sredini sobe može odlično izgledati i služiti kao neka vrsta pregrade raznih polja u prostoriji.

Postavljanje slika

Osnovno pravilo pri donošenju odluke o tome gde okačiti sliku odnosi se na visinu postavljanja same slike, a glasi da ona mora biti u ravni očiju.

Tepih

Za dobar tepih moraćete da izdvojite novac, ali nije ni rešenje da kupujete manji ako imate veći prostor. Rade malo pričekajte i skupite novac jer po pravilu tepih bi trebalo da doduje ivice nameštaja koji ga okružuje.

Oprezno s kupovinom

Ukratko, ne kupujte nameštaj koji vam ne treba. Možda je pametnije odabrati jedan dobar komad, poput garniture, i zatim ostatak enterijera graditi oko njega. Dajte sebi vremena. I profesionalci često muku muče s odabirom i kompletiranjem priče. I da hoćete, ne možete srediti ceo dnevni boravak u nekoliko dana. Upamtite, u njemu ćete svakodnevno provoditi dugi niz godina i stvarati lepe uspomene.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak