Umro jedan od najistaknutijih srpskih slikara Vladimir Veličković

RTV 29.08.2019 13:44
Umro jedan od najistaknutijih srpskih slikara Vladimir Veličković


Vladimir Veličković, akademik i jedan od najistaknutijih srpskih slikara, svih vremena, pripadnik grupe Mediala koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti, preminuo je u Splitu, prošle noći.Veći deo karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, "Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres" i viteškim ordenom Legije casti.

Rođen je u Beogradu 11. avgusta 1935. godine kao sin jedinac oca Dušana i majke Lenke. Njihov dom je bio ispunjen knjigama o umetnosti, monografijama i reprodukcijama velikih dela, te se Vladimir već ranim godinama zaljubio u umetnost starih majstora Leonarda, Rembranta, Direra, Mikelandela i Goje, koji su na njega ostavili snažan utisak.

Prva izložba dogodila mu se već sa 16 godina, kada se prijavio na konkurs u paviljonu "Cvjeta Zuzorić", a koji je bio namenjen mladim afirmisanim slikarima.

Da bi izbegao da ga odbiju nije spominjao svoje godine, ali je u oštroj konkurenciji bio jedan od zapaženijih izlagača i pobravši brojne pohvale.

Spremao se da okuša sreću na Likovnoj akademiji, ali se po nagovoru oca upisao na arhitekturu. Kasnije je govorio da je to bilo prvi put i poslednji da je načinio kompromis.

S diplomom arhitekture odlazi u Zagreb gde je 1963. i 1964. godine radio kao saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušica, a potom se vraća u Beograd gde je radio do svoje 31. godine.

Pasija prema slikarstvu ga ne napušta i odlazi u Pariz gde je za profesora na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu Vladimir Velickovic izabran 1983.

Na toj je poziciji bio do 2000. godine, a u me]uvremenu 1985. izabran je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti i dobio najviša priznanja iz oblasti kulture i umetnosti u Francuskoj.

Godine 2005. primljen i u Francusku akademiju lepih umetnosti i jedan je od 10 akademika ovog odeljenja, na poziciji br. 7. koja ima istoriju dugu dva veka.

Novinar Ivan Radojičić u svom tekstu o velikom slikaru navodi da je manje poznato da je Veličković trenirao atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio rekorder stare Jugoslavije u trci 4 puta 100 metara. Dve svoje ljubavi spojio je 1982. kada je radio sportske plakate za Fudbalsko prvenstvo sveta u Španiji i Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine. Bio je angažovan i za predstavljanje teniskih turnira u Rolan Garosu.

Da bi pomogao mladim umetnicima u Srbiji osnovao je fondaciju "Vladimir Veličković za crtež" koja dodeljuje nagrade najboljim mladim umetnicima iz oblasti likovne umetnosti.

Na vrhuncu karijere slike Vladimira Veličkovića prodavane su i za 50.000 evra.

Otišao je umetnik čije je delo bilo relevantno u svetu

Otišao je jedan od retkih umetnika iz Srbije koji je izlagao širom Evrope i čije je delo bilo relevantno u međunarodnim okvirima, složili su se sagovornici Tanjuga istoričar umetnosti Nikola Kusovac i nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu i likovni kritičar Ješa Denegri na vest da je preminuo slikar Vladimir Veličković.

Kusovac je istakao da je Veličković spadao u red umetnika bez čijeg se dela ne možemo čestito predstaviti.

"Njegov opus je na najbolji način svedočio o beogradskom pogledu na svet" kazao je Kusovac i dodao da je umetnost Vladimira Veličkovića bila u osnovi angažovano slikarstvo koje se nije služilo neposrednom pričom.

"Kod njega je događaj istinit, a priča je uvek napravljena modernim slikarskim rečnikom na izuzetno snažan način: Veličković je bio jedan izuzetni ekspresionista", kazao je Kusovac.

Likovni kritičar i istoričar umetnosti Ješa Denegri napominje da je delo Vladimira Veličkovića relevantno u međunarodnim okvirima.

"Veličkovićev opus treba sagledavati iz njegovom pariskog ateljea gde je živeo i radio 40 godina. To je slikar koji je obeležio epohu. U Parizu je i priređivao brojne izložbe, a njegova dela su u brojnim privatnim kolekcijama", kaže Denegri.

Prema njegovim rečima Veličković je bio pozitivna ličnost što je potvrdila nagrada koju je ustanovio za crtež mladim autorima do 35 godina u Galeriji Haos.

"Nikada nije prekidao kontakt sa Beogradom i uvek se trudio da doprinese našoj likovnoj sredini" kazao je Denegri.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak