Autobusi će se ubuduće čekati u Kolarčevoj i Makedonskoj

Politika 29.08.2019 14:43
Autobusi će se ubuduće čekati u Kolarčevoj i Makedonskoj


Posle završetka Trga republike, na staru, privremenu okretnicu na Studentskom trgu vraćaju se svi trolejbusi koji su tu i okretali



Na Trgu republike, posle okončanja radova, neće se čekati autobusi 24, 26, 37, 44 što je bilo uobičajeno dok nije počela obnova. Stajališne nadstrešnice za ove linije pomerene su u Makedonsku i Kolarčevu.

U Makedonskoj stajalište se nalazi nedaleko od ugla sa Dečanskom i tu će, ako se može suditi prema oznakama na stanici, zaustavljati autobusi 37 i 44 koji će, po svemu sudeći, ubuduće skretati upravo u Dečansku. U Kolarčevoj stanica je instalirana ispred bioskopa Kulturnog centra Beograda. Ona će biti zaustavna tačka za autobuse 24 i 26 koji će dalje nastavljati ka Bulevaru kralja Aleksandra. Druga stanica u Kolarčevoj sada je kod hotela „Centar nambr uan” (bivši „Jugoeksport”). Tu će se zaustavljati autobusi 24, 26, 37 i 44 iz pravca Trga Nikole Pašića.

Posle završetka rekonstrukcije Trga, definitivno će se na staru, privremenu okretnicu na Studentskom trgu vratiti svi trolejbusi koji su tu okretali pre nego što je zbog radova ukinut saobraćaj preko Trga republike. Na to upućuje majstorisanje radnika u poslednjih nekoliko dana jer je na uglu Trga sa Kolarčevom i Makedonskom uveliko nameštana kontaktna mreža koja je namenjena upravo kretanju ove vrste vozila.

– Konačno se vraća moja draga, moja „dvadeset osmica”, koja mi je bila najbolji prevoz do centra – prokomentarisala je iskreno jedna Palilulčanka kada je videla majstore koji podešavaju kontaktnu mrežu.

Da će posle dugih godinu dana centralni trg konačno biti otvoren za pešake, a posle nekoliko meseci i za vozače, pokazuju i poslednja dešavanja. Majstora na trgu, čini se, nikada više. Dok jedni ugrađuju preostale kocke u Makedonskoj i Kolarčevoj, drugi proveravaju stubove rasvete, obeležavaju signalizaciju, čiste kaldrmisani kolovoz od suvišnog peska...

Jednako živo je i na drugom važnom saobraćajnom gradilištu – u Karađorđevoj. Tu se, razumljivo, najviše radi na tramvajskim šinama i kolovozu jer će oni jedino i biti završeni do 1. septembra. Pešaci su, barem kada je reč o Karađorđevoj, za sada u drugom planu jer očigledno na sređene pešačke koridore građani će morati da sačekaju još neko vreme.

Poslednje sedmice predviđene za radove na saobraćajnici u Karađorđevoj građevinari su nastavili da postavljaju preostale delove kaldrme u tramvajske baštice i da se bave finesama na kolovozu. Ko je juče prolazio ovom ulicom mogao je da primeti još dva detalja. Prvi je da se uveliko štimuje nadzemna kontaktna mreža za tramvaje što bi trebalo da označi i konačni povratak tramvaja 11 na redovnu trasu posle duže vremena. Drugi detalj je sređivanje raskrsnice Crnogorske i Karađorđeve.

Ipak, kako je ukazao gradonačelnik Zoran Radojičić, za saobraćaj, i kada je reč o javnom prevozu, ali i o drugim vozilima, saobraćajnice u centru biće otvorene ne od 1. septembra, već dan kasnije. To se odnosi ne samo na Trg republike i Karađorđevu, već i na Topličin venac, ali i na Ulicu Marijane Gregoran na Karaburmi (od Vojvode Micka do stare okretnice).

U pešačkoj zoni samo vozila sa tagom

Od subote grad počinje da primenjuje prvu fazu sistema kontrolisanog pristupa vozila pešačkim zonama i to na potezima:

Trg republike – Francuska,

Trg republike – Kolarčeva,

Pop Lukina – Topličin venac,

Topličin venac – Čubrina,

Obilićev venac – Carice Milice,

Vuka Karadžića – Studentski trg,

Kralja Petra – Gračanička.

Kako su saopštili iz grada, svi koji su zainteresovani za izdavanje rešenja za kretanje vozila u pešačkoj zoni mogu da podnesu pisani zahtev Sekretarijatu za saobraćaj, u Ulici 27. marta 43-45.

– Sekretarijat donosi rešenje kojim će biti propisano mesto pristupa i trasa kretanja vozila. Rešenje se može preuzeti u prostorijama Gradske uprave ili se na zahtev korisnika dostavlja na adresu. Posle dobijanja rešenja, stranka sa njim odlazi u korisnički servis „Parking servisa” (Takovska 31 ili Kraljice Marije 7) kako bi preuzela tag-nalepnice za svoja vozila kojima se reguliše ulazak u predmetnu zonu – saopštili su iz Gradske uprave.

Sve informacije za izdavanje rešenja za ulazak u pešačku zonu dostupne su na sajtu Sekretarijata za saobraćaj ili na broj 3309-459 ili mejlom info.saobracaj@beograd.gov.rs.

Pravo pristupa pešačkoj zoni imaju:

– Vozila Hitne pomoći, policije i vatrogasne službe (od 0 do 24 sata)

– Vozila javnih komunalnih preduzeća najveće dozvoljene mase do 3,5 tona za obavljanje hitnih intervencija od (0 do 24 sata)

– Vozila javnih komunalnih preduzeća najveće dozvoljene mase do 3,5 tone za komunalno održavanje (od 1 sat do 8 časova)

– Vozila pogrebnih usluga najveće dozvoljene mase do 3,5 tona (od 0 do 24 sata)

– Vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tona koja obavljaju snabdevanje, utovar i istovar novca i selidbe (od 6 do 9 sati). (Van vremena predviđenog za snabdevanje, dostavu je moguće obaviti sa posebno obeleženih parking mesta za snabdevanje na obodu pešačke zone uz naplatu usluga „Parking servisa”.)

– Putnička vozila za koja vlasnik vozila ima važeći pravni osnov: pravo svojine, korišćenja, ugovor o zakupu i drugo, kao i zbog prevoza osoba sa invaliditetom (od 0 do 24 sata).


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak