Brisel traži raskid sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Politika 29.08.2019 14:40
Brisel traži raskid sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom


Srbija će morati da raskine novi trgovinski sporazum sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Evropskoj uniji, saopšteno je iz Evropske komisije.„Srbija može da uđe u sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre ulaska u EU. Međutim, u kontekstu pregovora u pristupanju, Srbija se obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o trgovini na dan ulaska u EU”, saopštila je Komisija, prenosi „EU obzerver”.

Istu poruku poslao je i predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister: „Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom trebalo bi da ima i izlaznu stavku, što bi garantovalo da Srbija može da se povuče iz sporazuma po njenom pristupu EU”.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine.

U tekstu se navodi da je Evropska komisija pojasnila Srbiji njene obaveze dan nakon što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, prenosi Tanjug.

Brisel: Nema novih uslovljavanja

Ulazak Srbije u EU i pristupanje zajedničkom evropskom tržištu podrazumeva, kao i u slučaju svih drugih zemalja kandidata, i usklađivanje svih trgovinskih ugovora, pa i Ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, kažu za Tanjug u Briselu.

„To nije novi uslov. U pitanju je opšte pravilo i čista logika”, kažu u Briselu, povodom zahteva da Srbija danom ulaska u EU raskine bilateralne trgovinske sporazume sa trećim zemljama ili organizacijama, uključujući i Evroazijsku ekonomsku uniju, i ističu da to nije nikakvo novo uslovljavanje Evropske komisije, već osnovna pozicija svih pristupnih pregovora.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak