Za pet godina 84 deteta ostavljena na ulici

Novosti 29.08.2019 14:29
Za pet godina 84 deteta ostavljena na ulici


Državne institucije traže načine kako da se izbore sa napuštanjem novorođenčadi i čedomorstvimaRODITELjI su u poslednjih pet godina ostavili na ulici 84 sasvim mala deteta, potvrđeno je, za "Novosti", u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu. Najviše ih je ostavljeno prošle godine - čak 33. Od početka 2019, među ostavljenim mališanima je i pet beba. Poslednji je slučaj iz Žarkova.

Sva ova deca, kažu u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, vode se kao deca nepoznatih roditelja, a Centar za socijalni rad ima starateljstvo nad njima. U Centru za socijalni rad u Beogradu kažu da je procedura zbrinjavanja deteta ista bez obzira na način na koji je ostavljeno - u porodilištu ili na ulici. Dok je dete još u bolnici, dobija privremenog staratelja i smeštaj. Policija traži roditelje, a pokreće se i krivična prijava protiv njih ili N. N. lica. Kad su roditelji poznati, Centar pokreće sudski postupak za lišenje roditeljskog prava, pa ukoliko im se oduzme starateljstvo, za dete se traži najbolje trajno rešenje: usvajanje, hraniteljska porodica ili ustanova socijalne zaštite.

U poslednjih godinu i po razmišlja se i o zakonskoj regulativi koja bi sprečila napuštanje tek rođene dece. Takvo rešenje, kažu u Ministarstvu, već imaju Nemačka i Francuska. Reč je o "anonimnom porođaju", koji podrazumeva da svaka majka koja ne želi da zadrži dete može anonimno da se porodi, a sistem socijalne zaštite odmah preuzima dalje staranje o bebi. Podaci o roditelju i majci čuvaju se na bezbednom mestu i nikome nisu dostupni osim detetu kad postane punoletno.

Druga opcija jeste model "tople sobe". To bi bio prostor za prihvat bebe u okviru zdravstvenih ustanova. U njih bi moglo slobodno da se uđe i ostavi beba. Ne bi bilo kamera, niti identifikacije onoga ko ostavlja dete, a kada se vrata zatvore, oglasio bi se alarm, kako bi dežurna osoba preuzela mališana.

U Ministarstvu kažu da bi u oba slučaja mogao da se ostavi određeni rok ukoliko se roditelj koji napušta dete predomisli. Iskustva stranih zemalja pokazala su da je zahvaljujući ovim rešenjima smanjen broj čedomorstava, nasilnog prekida trudnoće i ostavljanja dece.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak