Milena Dravić je bila moja drugarica i velika ljubav: Rade Šerbedžija dirljivo o Mileni Dravić

Espresso 28.08.2019 14:01
Milena Dravić je bila moja drugarica i velika ljubav: Rade Šerbedžija dirljivo o Mileni Dravić


"Milena je smisao ovoga našega umjetničkog traženja istine i svakako netko tko je najviše poletio u nadnaravno i nepoznato i apstraktno, od svih nas koji smo se bavili kazalištem i filmom u cijeloj bivšoj Jugoslaviji"Pisao: Rade Šerbedžija

Blagost naše Milene dolazi od njezine djetinje zaigranosti životom..Ona je još uvijek spremna da se igra i da mašta i da uvijek iznova sanja… Ona ne da svoje dijetinjstvo i toplim dlanovima grli svaki novi dan i svaki novi film.

Milena je moja drugarica, i moja najdraža glumica, i ljubav. Kad kažem ljubav, to je onako kako se ljubi more i nebo i sve ono što je iznad tebe i izvan tebe, a opet tako duboko tvoje.....Milena je smisao ovoga našega umjetničkog traženja istine i svakako netko tko je najviše poletio u nadnaravno i nepoznato i apstraktno, od svih nas koji smo se bavili kazalištem i filmom u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

I proći će godine i proći će vremena , ali kada se budu tamo negdje slagale knjige o svima nama koji smo se bavili filmskom umjetnošću, Milena će, siguran sam u to, stajati na prvoj stepenici toga našeg vrtoglavog uspinjanja, tik uz Marlon Branda i Mastrojanija.....

Što je to u njoj tako posebno i čarobno da nas već godinama očarava sa filmskoga platna?

Nije to, rekao bih, vještina sama, jer video sam ja i vještijih glumica od nje. Nije to ni ljepota sama, ni njena tako čedna priroda ni iskričavi i vedri duh, ni taj blagi osmjeh i pogled prepun dječjeg sna…

To jest, to je sve to, i opet nešto drugo. Nešto što samo ona jest i nitko drugi. Milena je film sam. Njene božanstvene plave oči snimaju svijet oko sebe, kao dva užarena svijetla ferala.

Ona je filmski aktivista uvijek na svome zadatku. Spremna i odlučna. I hrabra. Uvijek na strani slabih i nesrećnih . Uvijek protiv nepravde i protiv gluposti.

I protiv vlasti kao takove. Jer kao prava heroina, znala je uvijek stati na stranu svoga naroda i svoje publike. A njezin narod je sav narod ove planete jer Milena je nadrealna, fikcija, simbol…..

I dobrota sama je ona. Čini se da velika umjetnost ne ide bez velike i otvorene duše prema cijelome svijetu… A ona bi da zagrli cijeli svijet, jer samo tako je bivala sretno biće. Koliko samo nepoznatih akcija solidarnosti i humanitarne pomoći, koje su ona i njezin Dragan pokretali da bi pomogli nekim ljudima kojima je pomoć bila potrebna… I nikada to nisu oglašavali javno. Bile su to njihove ljudske, privatne stvari, koje su izvršavali misionarski i gotovo posvećeno. Tako su duboko osjećali svoje “ ..pobratimstvo lica u svemiru…”.

Ima još nešto veoma važno što joj pripada. To je njezino plavetno Slavenstvo. I njezina posvećenost prema tradiciji, povijesti, korijenima naroda kome pripada….Ona je ta “devojka mala, pesma grada Beograda”. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak