Zašto skače cena meda

RTS 28.08.2019 13:53
Zašto skače cena meda


Pčelari su zbog izuzetno loše godine pretrpeli velike gubitke. U Pomoravlju gde ima oko pet hiljada pčelinjih društava gotovo da nisu vrcali med zbog loše bagremove i livadske paše. Tržište zato reaguje konstantnim povećanjem cene meda.Pčelari su zbog izuzetno loše godine pretrpeli velike gubitke. U Pomoravlju gde ima oko pet hiljada pčelinjih društava gotovo da nisu vrcali med zbog loše bagremove i livadske paše. Tržište zato reaguje konstantnim povećanjem cene meda.

Prošlogodišnja cena od 800 dinara za teglu meda, tokom jeseni i zime kada je najveća potražnja, biće samo lepa želja. Znaju to i kupci pa je na sajmu pčelarstva u Jagodini prodato gotovo sve što je izloženo.

"Što mi je ostao med, to su zalihe od prošle godine, tako da mogu svoje mušterije da zadovoljim sa time. A sa ovim, kako ga mi zovemo, livadskim ili medljika, isto je omanuo. Kad je trebalo da medi, onda su zapekle ove vrućine", kaže Momčilo Matić, pčelar iz Jagodine. 

Pomoravski pčelari kažu da trenutno rade sa gubitkom. Imaju ogromne rashode za prihranjivanje pčela, a med uglavnom nemaju za prodaju.

"Ovo je četvrta godina koja je katastrofalno loša, znači da li se klima menja, šta je ne znam, ali uglavnom moramo da menjamo koncept pčelarenja, jer godine su sve lošije i lošije", ističe Boban Mišić, pčelar iz Jagodine. 

Na lošu pašu i vremenske prilike pčelari ne mogu da utiču. Ipak imaju i velike probleme sa trovanjima i krađama pčela zbog čega su zatražili i pomoć države.

"Imamo timove koji se time bave, pomažu nadležnim organima. Država nam je tu dosta pomogla, izmenjen je i zakon o sredstvima za zaštitu bilja koji će omogućiti da u budućnosti toga bude manje jer će praktično pesticide moći da koriste samo oni koji su obučeni i u dozama koje su dozvoljene. Nažalost, malo je znanja na terenu", navodi Rodoljub Živadinovič, predsednik SPOS-a. 

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije najavljuju i uskoro otvaranje pogona u Rači koji će omogućiti prikupljanje i plasman meda bez posrednika.Još da pčelari održe svoje košnice do sledeće medne sezone.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak