'Štajerske novice' - 20 miliona puta pregledane na internetu

Novosti 28.08.2019 13:49
'Štajerske novice' - 20 miliona puta pregledane na internetu


Upornim radom osnivača i novinara 'Štajerskih novica' na čelu sa glavnim urednikom Radetom Bakračevićem, novine su postigle veliki uspeh i rado ih čitaju naši zemljaci i u Sloveniji i u AustrijiNovine Srba „Štajerske novice“ –na srpskom „Štajerske novosti“ koje su počele da izlaze pre 15 godina, su 10. Avgusta ove godine proslavile jedan zaista značajan i vredan jubilej – novine su na internetu „kliknute“ - znači prelistane, dvadeset miliona puta!

Tim rezultatom ne mogu da se pohvale čak ni neke tzv. „velike“ novine! Rade Bakračević, glavni urednik novina ne bez ponosa kaže da je to pravi rekord za Ginisovu knjigu rekorda!

Na upriličenoj svečanosti tim povodom, Bakračević nije propustio priliku da se zahvali svima koji su pomagali i još uvek pomažu izlaženje novina „Štajerske novice“ na srpskom jeziku. Pomenimo samo neke - Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije –Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Javni fond Republike Slovenije za kulturne delatnosti, Radio televizija Srbije –emisija Srbija na vezi, Radio Beograd, Udruženja novinara itd.

Razlog za osnivanja srpskih novina pre 15 godina je bio povezivanje pojedinaca i udruženja u oba dela Štajerske –u Sloveniji ali i na austrijskoj strani, odnosno svuda gde žive Srbi i njihovi potomci kao manjina, zatim širenje srpske kulture i njeno predstavljanje i pripadnicima drugih nacija na teriroriji na kojoj živi ukupno oko 2 miliona ljudi itd.

Upornim radom osnivača i novinara „Štajerskih novica“ na čelu sa glavnim urednikom Radetom Bakračevićem, novine su postigle veliki uspeh i rado ih čitaju naši zemljaci i u Sloveniji i u Austriji.

Već od prvog dana izlaženja uredništvo je težilo samo jednom cilju – objektivnom i istinitom izveštavanju bez političke obojenosti o događajima i o životu u sve tri države - Sloveniji, Austriji i Srbiji. Naravno, bilo je vesti i članaka i o našima koji žive i rade rasuti po okruženju ili u drugim državama Evropske unije. Takav način izveštavanja je „Štajerskim novicama“ vremenom doneo odličan renome. Novine i redakcija su dobile dosta pohvala i nagrada sa slovenačke, austrijske ali i sa srpske strane. Ostvareni su odlični, stalni kontakti sa političarima i mnogim viđenim društvenim radnicima, književnicima, umetnicima, poznatim novinarima idr. Svi oni su se rado odazivali da i za „Štajrske novice“ kažu koju reč.

Na inicijativu „Štajerskih novica“ Tehnički univerzitet u Gracu, na kome je studije svojevremeno započeo naš slavni naučnik i pronalazač Nikola Tesla, je Tehničkoj laboratoriji dao ime Srbina Nikole Tesle, nekadašnjeg podanika Austrijske carevine ali nikada Hrvatske, iako ga Hrvati stalno svojataju. Srpski istoričari kažu, da Tesla nikada nije mogao da bude Hrvat jer u vreme njegovog rođenja, država Hvatska nije ni postojala!

Pomenimo još jednu lepu akciju „Štajerskih novica“- u glavnom gradu Štajerske u Gracu, u parku u samom centru grada, zasađeno je drvo prijateljstva koje simbolično povezuje gradove - prijatelje Kraljevo i Grac, znači Srbije i Austrije! Toj svečanosti prisustvovao je veliki broj članova društva Štajerska zajednica iz Maribora i štajerskih političara na čelu sa gradonačelnikom Graca Zigfridom Naglom koji je zajedno sa Radetom Bakračevićem zasadio drvo prijateljstva.

Ceneći značaj Štajerskih novica, mnogi srpski, ali i austrijski političari su se često sretali sa glavnim uredniko g. Bakračevićem i drugim novinarima srpskih novina . Razgovaralo se, kako Srbi rado kažu o svemu i svačemu. Između ostalih, zabeleženi su susreti sa ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem, sa šefom kabineta Predsednika Republike Srbije Nikolom Selakovićem, rado viđena sagovornica je i ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji ekselencija Zorana Vlatković, posebno se ističe susret sa Srpkim patrijarhom gospodinom Irinejom i drugima.

Ne smemo zaboraviti i lepe kontakte sa slovenačkom stranom- na primer sa Predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom. On je u intervjuu za „Štajerske novice“ rekao doslovce “ne smemo dozvoliti da se ponovi mržnja među Srbima i Slovencima koja je bila vidna devedesetih godina prošlog veka. Srbi i Slovenci su sada opet najveći prijatelji“. Celjski nadbiskup Stanislav Lipovšek je u intervjuu „Štajerskim novostima“ rekao da se nikada ne sme zaboraviiti bratska pomoć koju su Srbi pružili našem narodu 1941.g. kada su naši očevi i majke, koje su Nemci proterali iz Slovenije sa njihovih ognjišta, Srbi primili u svoje kuće kao braću!

Na takvim osnovama se učvršćava postojeće i gradi buduće buduće prijateljstvo između Srba, Slovenaca i Austrijanaca, na tome rade i radiće srpske novine “Štajerske novice”- kaže glavni urednik Rade Bakračević.

Na kraju naše priče o “Štajerskim novostima” pomenimo da te srpske novine iz dijaspore već nekoliko godina uspešnim novinarima koji pišu o Srbima diljem planete, dodeljuju nagradu “Zlatno pero Štajerske” . Među dobitnicima te nagrade bilo je i saradnika beogradskih "Večernjih Novosti".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak