Mađarsko more – Sve čari jezera Balaton

B92 26.08.2019 18:03
Mađarsko more – Sve čari jezera Balaton


Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u susednoj Mađarskoj jeste Balaton, jezero površine od čak 592 km2 koje nazivaju "mađarskim morem“.Stotine jedrilica, uređene peščane, travnate i betonske plaže, neodoljiva dečja graja, mnogobrojni turisti, kafići načičkani tik uz obalu... Ovo nije "morska slika", ali već na prvi pogled objašnjava zašto jezero Balaton često nazivaju mađarsko more. 

Njegovo ime potiče od slovenske reči za blato, pa se naziva još i Blatnim jezerom. Jezerska voda sadrži znatnu količinu joda i magnezijuma. 

Smešteno u vrlo živopisnom krajoliku zapadne Mađarske, najveće jezero Centralne Evrope, površine gotovo 600 kilometara kvadratnih, turisti željni odmora, plivanja i drugih sportova na vodi, "opsedaju" od početka maja do kraja oktobra. 

Po nepisanom pravilu njegovu severnu stranu za odmor biraju stariji i porodice, dok je južna strana jezera omiljeno okupljalište mladih koji uz odmor traže i dobar provod. Tako je tokom cele godine, jer turistička sezona na Balatonu - ne prestaje. Čak i zimi, kada jezero zaledi, užitak i rekreaciju pruža zaljubljenicima klizanja.

Iako su gradići oko jezera Balaton smešteni na svakih desetak kilometara, prestonica ovdašnjeg turizma je Balatonfired. Ljupko, lepo uređeno, sofisticirano mesto, više od dva veka meta je turista sa svih strana sveta. 

Evo nekoliko predloga šta da radite ako se odlučite za izlet na Balaton. 


Uživajte u jezeru

Jezero Balaton pruža raznorazne mogućnosti. Odlično je za aktivan odmor: trčanje, vožnju biciklom, jedrenje, veslanje… Na sportskoj plaži Lido u gradu Vonyarcvashegy možete da pronađete školu za surfovanje, platformu za skijanje na vodi i igralište za odbojku na pesku. U Balatonbeneryju postoji odlična plaža za bicikliste ako se odluče na zahtevan put oko Balatona.

Obezbeđeno vam je biciklističko parkiralište, prostorije za ostavljanje prtljaga i odlično mesto za osveženje tokom letnjih meseci.

Istražite Dvorac Feštetića u Kestelu

Kada ste na Balatonu, posetite obližnji veličanstveni Dvorac Helikon hrvatske porodice Feštetić u Kestelu, odnosno Monoštoru (Keszthely). Upravo zahvaljujući povoljnom položaju uz jezero, oduvek je bio zanimljiv aristokratiji, pa je zbog toga mesto bogate kulturne baštine. Razgledanje vrta je besplatno, ali se ulaz u dvorac naplaćuje.

Preporučujemo vam da se popnete na toranj i uživate u panorami Balatona. Najpoznatiji muzejski deo je plemićka biblioteka, najveća u Evropi sa oko 90 hiljada knjiga. Dvorac ima 101 prostoriju, a vredi pogledati muzej automobila, kao i kuću palmi.

Siófok - grad za zabavu

Titulu prestonice lude zabave u Mađarskoj ima upravo grad na južnoj obali Balatona Siófok, u kojem možete da nađete veliki izbor kafića, restorana i klubova. Tu je i poznati vodeni toranj, 45 metara visoki simbol najvećeg grada regije. Preporučujemo vam da na najvišoj tački uz piće uživate u prelepoj panorami Balatona, dok se sto za kojim sedite lagano okreće.

Kako doći do Balatona?

Iz Budimpešte do Balatona trebaće vam oko sat i po vremena. Zbog ne tako velike udaljenosti od Beorgada, odlazak na Balaton možete da organizujete i kao jednodnevni izlet.

VULKANSKE KUPE

Sve čari jezera Balaton, kako tvrde posetioci, nisu samo u jedrenju i plivanju, nego i u prelepoj okolini i netaknutoj prirodi obližnjeg Nacionalnog parka "Balaton felvideki". Ovaj raj za oči i dušu, turisti mogu obići kolima ili desetinama kilometara dugim, uređenim biciklističkim stazama. Osim stotina vinograda, "dah" zaustavljaju krajolici koje je priroda stvorila pre milionima godina ranije - sadejstvom Panonskog mora i moćnih vulkana. Zato se, što je za većinu turista neočekivano, male vulkanske kupe mogu videti gde god pogledaju. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak