Kolinda odgovorila Vučiću: Velikosrpski totalitarizam...

Mondo 26.08.2019 14:36
Kolinda odgovorila Vučiću: Velikosrpski totalitarizam...


Evo šta je Kolinda Grabar Kitarović poručila pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da je od nje tražio da ne insistira na izrazu “velikosrpska agresija”.Ona je danas poručila da osuđuje “velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku”.

Ona je u crkvi sv. Mihaela u Gračanima rekla da osuđuje “nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu i velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku”,prenela je N.

Grabar-Kitarović, koja je na obeležavanju godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije Oluja u Kninu, najavila da će ući u trku za drugi predsednički mandat, rekla je to povodom Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Tim povodom je u crkvi sv. Mihaela u Gračanima održana misa, poslednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području tog mesta, koje su, kako se navodi, ubijene na samom kraju Drugog svetskog rata ili u posleratnom razdoblju.

Predsednica je primetila da 23. avgust nije nimalo slučajno odabran kao Evropski dan sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

"Dan je to kada je pre tačno 80 godina ugovoren zloglasni pakt Ribentrop-Molotov, koji je nakon svega nekoliko dana zaživeo na najkrvaviji mogući način, a potpisnicima zagarantovao ostvarivanje imperijalnih ciljeva. Prošlo je od tada osamdeset godina. Rat je završen, oba su režima propala, ali brojne su posledice njihovih zala ostale do danas", rekla je Grabar-Kitarović.

Navela je da je taj rat završen i u Hrvatskoj, ali je, kako je rekla,”jednu neslobodu zamenila druga”.

"Dok su u demokratskom svetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i groblja njihovih žrtava obeležena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokratiju skrivajući se pod krinkom antifašizma, pogrešno shvaćenog pomirenja ili čak opravdanja osvete", kazala je hrvatska predsednica.

Predsednik Vučić potvrdio je nedavno navode hrvatskih medija da je od hrvatske predsednice tražio da se ne koristi stalno izraz "velikosrpska agresija", ali je istakao da je od nje tražio i bolje uslove života za Srbe u Hrvatskoj.

Nema nikakvih dilema da se "velikosrpska agresija" na Hrvatsku desila, izjavio je potomhrvatski premijer Andrej Plenković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak