Mađarski film 'Ruben Brandt, kolekcionar' - najbolje ostvarenje na Dunav film festu

B92 26.08.2019 14:06
Mađarski film 'Ruben Brandt, kolekcionar' - najbolje ostvarenje na Dunav film festu


Nagrada "Dunavska lađa", za najbolji film na drugom međunardnom filmskom festivalu podunavskih zemalja "Dunav film fest" u Smederevu, pripala je jednoglasnom odlukom žirija mađarskom filmu "Ruben Brandt, kolekcionar" reditelja, scenariste i producenta Milorada Krstića, saopštili su danas organizatori festivala.Nagradu za najbolju režiju dobio je Kornelije Porumboiu za rumunski film "Zviždači", dok su Maja Todorović i Ana Marija Rossi osvojile Nagradu za najbolji scenario za domaći film "Ajvar".

Glumica Helena Zengel je dobila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu Beni u nemačkom filmu "Izvan sistema". Istovremeno, mladi žiri festivala dodelio je nagradu za najbolji film u takmičarskom programu "Dunavska lađica" bugarskom filmu "Otac", reditelja Kristine Grozeve i Petra Valčanova. Mladi žiri kao najboljeg mladog autora nagradio je reditelja, scenaristu i producenta debitanta Milorada Krstića za film "Ruben Brandt, kolekcionar", dok je nagrada za najboljeg glumaca dodeljena Františeku Belešu za ulogu Adama u slovačkom filmu "Neka bude svetlost" reditelja Marka Škopa.

Posebno priznanje dodeljeno je Jonasu Dasleru za ulogu Frica Honka u nemačkom filmu "Zlatna rukavica" reditelja Fatiha Akina. Publika je na ovogodišnjem festivalu imala priliku da u takmičarskom programu pogleda osam filmova kinematografije podunavskih zemalja. Tokom festivala, od 20. do 25. avgusta, prikazano je ukupno 40 aktuelnih filmskih ostvarenja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak