Stigao je! Novi najbrži serijski automobil na svetu!

AutoRepublika 23.08.2019 12:13
Stigao je! Novi najbrži serijski automobil na svetu!


Imamo novi najbrži serijski automobil na svetu!Chrysler korporacija je u jesen 1969. godine javnosti predstavila svetsko čudo koje nije imalo rivala na stazi. Nova Daytona verzija Dodge Chargera je zvanično postala prvi serijski automobil koji je mogao da dostigne 200 mph (320 km/h), ali po nekim pričama, na testovima je jurila i do 230 mph (370 km/h). Proizvođač je morao da ponudi minimalno 500 jedinica da bi se homoligovao za NASCAR, a na kraju je prodao jednu više.

Iako čudno dizajnirana sa aerodinamičnim “nosom” i “repom”, Daytona je brzo stekla kultni status koji je prati do današnjeg dana. U septembru će se navršiti tačno 50 godina od ovog legendarnog događaja pa je Dodge odlučio da ponudi i modernu verziju.

Dodge Charger Daytona je u salonima već duži niz godina, ali do sada najmoćniji agregat je bio 6,4-litarski sa 485 konjskih snaga. Model na pedesetu godišnjicu dobija čuveni 6,2-litarski “Hellcat” motor sa čak 717 “konja” i 880 Nm obrtnog momenta. Uparena sa njim, Daytona može da ubrza za samo 3,4 sekunde do 100 km/h i dostigne maksimalnih 328 km/h, što je čini najbržom serijskom limuzinom na svetu.

Stigao je! Novi najbrži serijski automobil na svetu!

Pošto je jasno da je klasičnu Daytonu nemoguće ponovo krerirati (mada neke samostalne dizajnerske kuće čine odličan posao), Dodge se potrudio da novitetu pozajmi neke detalje od čuvenog pretka. To se odnosi na trkačke linije preko vrata prtljažnika i omanji spojler, a tu su i 20-inčne felne sa 305/35ZR Pirelli performantnim pneumaticima.

Za kočenje se brinu Brembo kočnice, a u izboru boja su crna, bronzana, bela i plava. Model za pedeseti rođendan ima i šira krila u poređenju sa standardnom Daytonom, dok se enterijer može pohvaliti na novim sedištima i oznakama.

Po uzoru na klasični model, Dodge će proizvesti samo 501 primerak, a trenutno je u procesu primanja narudžbi.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak