Virtuelna stvarnost koja će izmeniti hirurške procedure

RTS 23.08.2019 11:53
Virtuelna stvarnost koja će izmeniti hirurške procedure


Zahvaljujući virtuelnoj stvarnosti, jedna vrsta naočara mogla bi da bude obavezana u operacionim salama. Hirurzi sa njima vide ceo vaskularni sistem.Virtuelna stvarnost jednog dana mogla bi da ima ključno mesto u operativnim salama, posebno naočare, jedna vrsta katetera vođenog virtuelnom stvarnošći. Hirurzima omogućava pregled ljudskog vaskularnog sistema. Imaju osećaj kao da se zaista kreću po krvnim sudovima pacijenta.

Pripremila Nada Rumenić Petrić

„Upotreba virtuelne realnosti predstavljaće sasvim drugačiji način posmatranja naših procedura. Možemo da premestimo svoje katetere i lečimo bolesti na načine na koje pre nismo mogli, bez upotrebe ili sa mnogo manje upotrebe rendgenskih zraka“, objašnjava profesor dr Vejn Monski sa Univerziteta u Vašingtonu.

Vrh ovog katetera ima senzore koji vizuelno predstavljaju njegovu tačnu lokaciju unutar arterije ili vene. Hirurg sve to vidi u prirodnim bojama, u anatomski tačnoj verziji pacijentovog tela. Trodimenzionalnost se dobija iz snimaka skenerom ili magnetnom rezonancom. Veliki skok napred sa standardnog crno-belog, dvodimenzionalnog prikaza koji se trenutno dobija rentgenom.

„Oduvek sam mislio da bi bilo divno kada bismo mogli da budemo u ljudskom telu. To nam je sada omogućeno. Tu ste, sve je oko vas i čak možete da komunicirate sa tim telom tokom stvarne operacije“, dodaje profesor Monski.

Ne zna se kada će se ove naočare videti u bolnicama. Za sada, izvesno je ažuriranje tehnologije i smanjivanje veličine hardvera.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak