Đilas: Opozicija međunarodnoj zajednici treba kao ikebana

Danas 23.08.2019 10:49
Đilas: Opozicija međunarodnoj zajednici treba kao ikebana


Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je opozicija "kao ikebana" međunarodnoj zajednici koja podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića od koga, kako je ocenio, očekuje da prizna nezavisnost Kosova.
Međunarodnoj zajednici, koja podržava Aleksandra Vučića zbog toga što očekuje da prizna Kosovo, opozicija u parlamentu treba kao ikebana kada Vučić bude predložio svoj plan za Kosovo, kaže predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas za Danas objašnjavajući razlog zbog kojeg mišljenje stranih diplomata, da bojkot možda i nije najbolje rešenje, neće promeniti odluku opozicije da ne izađe na naredne izbore.

– Potpuno je jasno da međunarodna zajednica podržava Aleksandra Vučića zbog toga što očekuje da prizna Kosovo. I zato žmure na sva kršenja ljudskih prava, na potpunu kontrolu medija, na uništavanje svakoga ko drugačije misli, na to što su evropske integracije Srbije potpuno zaustavljene, kazao je Đilas u intervjuu za dnevni list "Danas"

Takvoj međunarodnoj zajednici treba opozicija u parlamentu kao ikebana kada Vučić bude predložio njegov istorijski sporazum koji će ceo region gurnuti u dodatnu nestabilnost i dovesti do novih sukoba za neku deceniju. Kao što sam već više puta rekao i napisao: Za svoju slobodu ćemo se izboriti sami, kao mnogo puta u našoj istoriji. Kad je izborimo znaćemo da je naša i da nikome ništa ne dugujemo – kaže Đilas, za "Danas".

Ambasador Nemačke Tomas Šib je juče gostujući u Novom danu na televiziji N1 rekao da bojkot nikada nije dobar, ali da je važno da opozicija mora da ima uslove da može da funkcioniše i radi, te da zbog toga Nemačka podržava dijalog vlasti i opozicije koji je pokrenut na Fakultetu političkih nauka.

Sumnjičav stav najuticajnijih svetskih zemalja, koje ne razumeju najbolje koncept bojkota, opoziciju ipak ne može da razuveri u ubeđenju da na predstojeće glasanje ne izađe jer vlast neće da ispuni zahteve koji su pred nju stavljeni pre više meseci.

I zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer nedavno je izjavio da se SAD nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će s predstavnicima vlasti postići dogovor o izbornim uslovima.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak