Sve vidljivija neslaganja unutar G-7

RTS 23.08.2019 09:24
Sve vidljivija neslaganja unutar G-7


Francuski predsednik je ovog vikenda domaćin samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta. Očekuje se da će svetski lideri razmotriti goruće teme – od političkih kriza, straha od recesije do nejednakosti i klimatskih promena. Uoči samita, sve su vidljivija neslaganja unutar G-7, posebno kada je reč o povratku Rusije u format G-8Francusko odmaralište Bijaric, ovog vikenda ugostiće najmoćnije lidere sveta. Uprkos letnjoj sezoni, grad je pod opsadom snaga bezbednosti. Pretvoren je u tvrđavu, zbog najavljenih demonstracija antiglobalista, "žutih prsluka" i baskijskih nacionalista.

Za francuskog predsednika Makrona samit u Bijaricu prilika je da učvrsti imidž globalnog posrednika u vreme duboke političke i ekonomske nesigurnosti u svetu.

Analitičari su, međutim, skeptični. Pukotine u G-7 sve su vidljivije, a transatlantski odnosi u senci trgovinskih sporova i rasprave o klimi.

Domaćini zato ne isključuju mogućnost da na samitu uopšte ne budu usvojeni zaključci.

"Zaključci će se suštinski odnositi na pitanja nejednakosti u svetu i klimatske promene. Ne vidim da će predsednik Tramp biti spreman da potpiše takav završni dokument. Prošle godine u Kanadi odbio je da ga potpiše", rekao je Fransoa Ejzbur sa Međunarodnog instituta za strateške studije u Parizu.

Rusija je još jedna od tačaka sporenja. Dok se Tramp zalaže za povratak Rusije u format G-8, francuski predsednik smatra da bi, zbog nerešene ukrajinske krize, to bila strateška greška. Ruski predsednik za sada oprezno reaguje.

"Kako da se vratimo u organizaciju koja više ne postoji? To je sada G-7, a ne G-8, ali nikad ne reci nikad. Zapravo, bio je red na nas da organizujemo samit G-8, ali se naši partneri nisu pojavili. Svi ste i dalje dobrodošli", naveo je Vladimir Putin.

Pred odlazak na samit, zvaničnici Bele kuće saopštili su da će se u Bijaricu vrlo verovatno razgovarati o povratku Rusije u G-8, ali da se neće glasati o tome, jer se odluke donose konsenzusom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak