Fejsbukova kriptovaluta pod lupom EU

BIZlife 22.08.2019 18:40
Fejsbukova kriptovaluta pod lupom EU


Najavljena Fejsbuk digitalna valuta libra nalazi se pod istragom regulatora Evropske unije, izvestio je Blumberg pozivajući se na dokument u koji je organizacija imala uvid.Evropska komisija sprema istragu kojom bi utvrdila da li će Fejsbuk predloženim uvođenjem digitalne valute libre prekršiti propise o konkurenciji, javlja Blumberg.

Komisija „trenutno ispituje potencijalno kršenje propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici“ vezano za libru. Istraga se zasniva na sumnji da bi Fejsbukov sistem plaćanja nepravedno istisnuo konkurenciju, stoji u izveštaju Blumberga.

Zvaničnici EU smatraju da bi libra mogla proizvesti „potencijalna ograničenja za konkurenciju“ na području informacija koje će se razmenjivati i korišćenja podataka o potrošačima, prenosi agencija.

Ispituju i moguću integraciju aplikacija koje podupiru libru u Fejsbukove usluge poput WhatsAppa i Messengera.

Iz Fejsbuka su poručili da nemaju komentara na taj izveštaj, a isti odgovor je Rojters dobio i od predstavnice Evropske komisije.

Fejsbuk libru namerava da uvede sledeće godine.

Američki zakonodavci su u julu zaključili da Fejsbuk nije dokazao da mu se može verovati kada je u pitanju sigurnost svetskog finansijskog sistema i podataka o potrošačima, podseća Rojters.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak