Makron ODUVAO Džonsona: Izlazak iz EU bez sporazuma

Mondo 22.08.2019 17:27
Makron ODUVAO Džonsona: Izlazak iz EU bez sporazuma


Predsednik Francuske jasno stavio do znanja britanskom premijeru da je Britanija donela odluku i da će morati da je sprovede, ali ne u roku od 30 dana.Premijer Britanije Boris Džonson izgledao je samouvereno na sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na kojem je zatražio nove pregovore o Bregzitu.

Makron mu je poručio da će EU biti spremna za scenario izlaska bez sporazuma.

Džonson je, kako navodi AP, krenuo u "ofanzivu šarmom" oslovljavajući Makrona imenom sa ciljem da naglasi da Velika Britanija želi dogovor sa Evropskom unijom.

"Kao što si i sam rekao, Emanuel, ključno je da verujemo u politiku da ako održimo referendum, delujemo po volji glasača. I zbog toga moramo da izađemo iz EU 31. oktobra sa ili bez dogovora. Tada, naravno, možemo da unapredimo naš odnos", rekao je Džonson na sastanku u Parizu, prenosi AP.

Uprkos osmesima za kamere, Makron je, kako navodi agencija, ublažio očekivanja, rekavši da mora da se poštuje ono što je dogovoreno.

Makron je takođe ponovo istakao stav EU da neće biti novih pregovora o sporazumu o Bregzitu, koji je izdejstvovan za mandata bivše britanske premijerke Tereze Mej.

Taj dogovor uključuje i tzv. "bekstop", odnosno bezbednosni mehanizam kojim će Velika Britanija zadržati bliske trgovinske odnose sa EU, ukoliko se ne nađe način da se ponovo uspostavi čvrsta granica između Republike i Severne Irske.

Makron je bio čvrsto na stavu da je "bekstop" nezamenljiv, dok je Džonson uporno govorio da Britanija neć postavljati kontrolne punktove na granici.

To dovodi do mogućnosti da će EU biti prisiljena da razmotri kako će pristupiti granici između Velike Britanije i EU.

Džonson je istakao da želi sporazum o Bregzitu i da veruje da ga je moguće postići do 31. oktobra, prenosi Rojters.

Britanski premijer je kazao da je "snažno ohrabren" onim što je juče čuo od nemačke kancelarke Angele Merkel tokom razgovora u Berlinu.

Inače, Francuska veruje da je u ovom trenutku najverovatniji scenario izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma.

Uoči sastanka, Makron je rekao da Džonsonov zahtev za novim pregovorima o sporazumu o izlasku iz EU nije izvodljiv i upozorio Britaniju da rizikuje da, ako napusti EU bude podređena Sjedinjenim Državama.

"Ne može se izaći iz Evrope i reći "bićemo jači" pre nego sto na kraju postanete mlađi partner SAD koje se sve više ponašaju hegemonistički", rekao je Makron.

Francuski predsednik ne vidi razlog za odlaganje Bregzita osim ako se u Britaniji ne dogodi značajna politička promena kao što su izbori ili novi referendum.   

Angela Merkel o "roku" rešenja za "bekstop"

Nemačka kancelarka Angela Merkel objasnila je da nije Velikoj Britaniji dala rok od 30 dana da pronađe rešenje za "bekstop" aranžman u okviru "Bregzita", već da je htela da naglasi koliko je malo ostalo do krajnjeg roka postavljenog za 31. oktobar. Ona je na konferenciji za novinare u Hagu rekla da je rešenje, za koje su potrebne dve ili tri godine, moguće pronaći u roku od 30 dana. Merkelova je izjavila da "nije reč o 30 dana", već da je svrha pominjanja tog perioda bila da posluži kao primer činjenice da se rešenje mora pronaći za kratko vreme jer Velika Britanija želi da napusti EU 31. oktobra. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak