4 velike zablude o bubuljicama i nezi kože

Mondo 21.08.2019 15:33
4 velike zablude o bubuljicama i nezi kože


Ova raširena verovanja su česti krivci za probleme sa tenom. Evo šta ne treba da radite, ako želite čistu, negovanu kožu.Donosimo vam nekoliko korisnih saveta dermatologa dr Sandre Li, koja ima i svoju televizijsku emisiju u kojoj "rešava" užasne slučajeve bubuljica i akni pred kamerama. Snimci nisu naročito prijatni za gledanje, ali ako se neko razume u problematičnu kožu, onda je to dr Li. Evo njenih saveta:

Mit: "Ako imate bubuljice, koža vam nije dovoljno čista"

Dobra vesti: Parče pice kasno uveče neće izazvati bubuljice, osim ako se tim parčetom pice ne trljate po licu.

Ako imate problematičnu kožu, to nije zbog nečistoće: "Iako se često može čuti da su akne posledica toga što ne menjate posteljinu i jastučnice dovoljno često, ili da se javljaju zato što jedete masnu hranu, to nije istina. Da li ćete imati akne ili ne, zavisi od hormona i genetike", kaže dr Li za PopSugar.

Kad hormoni "podivljaju", što se najčešće dešava u tinejdžerskim godinama, koža stvara više masnoće, i prirodno je da se kao posledica toga jave bubuljice. Isto važi i za žene u odraslom dobu, koje se često žale da im lice "bukne" u vreme ovulacije, ili tokom nekoliko dana pred menstruaciju - hormoni su krivi.

Slično se dešava i u trudnoći, samo što se kod nekih žena ten može popraviti, a kod nekih pretvoriti u haos "dostojan" tinejdžerke.

Mit: "Možete da se rešite bubuljica, ako ih iscedite čim se pojave"

Ideja o tome da iscedite bilo šta što vam se preko noći pojavi na bradi može delovati primamljivo, ali je pametnije da ne radite ništa. Najpametnije što možete da uradite je da ih uopšte ne dirate, savetuje dr Li.

Mit: "Ako se češće umivate, nećete imati bubuljice"

Dr Li kaže da je to vrlo česta zabluda među njenim pacijentima, i da prečesto umivanje može da nanese više štete nego koristi. Nemojte previše analizirati stanje svoje kože. Ako imate neku dilemu, i ne pomognu vam proizvodi koje uobičajeno koristite, posavetujte se sa lekarom, ali odolite potrebi da se umivate dok vam se "koža ne istanji".

Mit: "Pore mogu da se skupe"

"Ne možete da smanjite pore", kaže dr Li, "ali možete da ih učinite manje vidljivim. Treba samo da vodite računa da ne koristite proizvode koji mogu da ih zapuše, kao što su teški puderi koje ne skidate dovoljno pažljivo pre spavanja."

I, ovde vam godine ne idu u prilog, pošto koža s godinama gubi elastičnost i pore mogu da se prošire.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak