15 simptoma koje nikad ne treba da ignorišete

Mondo 21.08.2019 15:27
15 simptoma koje nikad ne treba da ignorišete


Ukoliko ikada budete imali ove simptome, jako je važno da ih ne ignorišete!Mnogi ljudi iz neznanja ignorišu neke simptome i time ugrožavaju svoje zdravlje. Nemojte da dovodite sebe u tu situaciju - ove simptome nikad ne ignorišite!

Pritisak u vilici

Ne javlja se uvek bol u grudima kada osoba doživljava infarkt – pritisak u vilici ili bol u vratu, ekstreman umor i mučnina takođe mogu da budu simptomi.

U slučaju ovih simptoma, odmah pozovite hitnu pomoć.

Otekle usne

Otekle usne i svrab mogu da budu znak anafilaktičkog šoka, najsmrtonosnije alergijske reakcije. Oticanje usana i jezika može da zatvori disajne puteve, zato odmah treba pozvati hitnu pomoć.

Otežan govor

Otežan govor ili "mešanje" reči mogu da budu znak moždanog udara. Drugi simptomi koji mogu da se jave je "padanje" jedne strane lica, utrnulost jedne strane tela ili iznenadna jaka glavobolja.

Ako se ovaj simptom javi iznenada, trebalo bi da što pre odete kod lekara. Moguće je da postoji oštećenje na mrežnjači, a ukoliko se ne reaguje na vreme, može doći do trajnog gubitka vida.

Nokti koji izgledaju "čudno"

Bledi nokti se povezuju sa anemijom, srčanim problemima ili bolestima jetre, dok plave nijanse na noktima mogu da pokažu da nemate dovoljno kiseonika, te da ukažu na problem sa srcem ili plućima.

U svakom slučaju, trebalo bi da odete kod lekara.

Promena rukopisa

Zvuči bezazleno, ali ako vam se rukopis promenio – sada pišete sitnije, krupnije ili značajno ružnije, to može da bude znak neurološkog problema, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, pa čak i tumora mozga.

Bol u pupku

Problemi sa varenjem ili stomačni virus su najčešći problemi, ali ako bol u pupku ne prestaje ni posle nekoliko sati, to može biti znak upale slepog creva, zapaljenja žuči, opstrukcije creva ili čira.

Kašalj noću

Ako stalno kašljete tokom noći, a pritom se ne oporavljate od neke prehlade, nemate astmu ili nešto slično, kašalj noću može da bude rani znak srčanih problema. Moguće je da se tečnost nakuplja u plućima, a kada ležite duži vremenski period, iritira vas da kašljete.

Užasno jaka glavobolja

Jaka glavobolja koju pacijenti opisuju kao "najjača koju sam ikada osetio/la", koja se javlja iznenada, može da bude znak krvarenja u mozgu, pucanja krvnih sudova, moždanog urada ili meningitisa.

Utrnulost jedne ruke

Osećaj kao da vas neko bocka iglama po jednoj ruci, koji traje duže od 30 minuta, posebno ako je praćen vrtoglavicom ili mučninom, može da bude simptom srčanog udara.

Preterano znojenje noću

Osim ako niste u menopauzi, iznenadno znojenje noću nije normalno i može da bude simptom kancera creva, limfoma ili leukemije.

Brzo se zasitite, a malo jedete

Gubitak apetita može da bude rani znak raka jajnika, posebno ako se uz to još javlja nadutost, bol u karlici ili pritisak, problemi sa bešikom.

Modrice

U većini slučajeva su modrice potpuno bezopasne, ali ako vam lako izlaze i ne možete da ih povežete ni sa čim, mogu da budu znak manjka vitamina K ili C, ali i leukemije i bolesti jetre.

Uporan hrapav glas

Ako to traje duže od tri nedelje i inače vam glas nije takav, može biti znak refluksa – kada se kiselina vraća iz stomaka do jednjaka i iritira grlo. Hrapav glas može da bude i rani simptom kancera grla, zato idite kod lekara ako primetite ovaj simptom.

Neobjašnjiv gubitak telesne težine

Ukoliko niste napravili nikakvu promenu u ishrani, vežbanju, a ipak značajno mršavite, trebalo bi da odete kod lekara – to može da bude simptome brojnih zdravstvenih problema, uključujući i kancer.

Ne ignorišite simptome, brinite o svom zdravlju!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak