Nekoliko signala da strašno nedostajete rođenom detetu

Mondo 21.08.2019 15:21
Nekoliko signala da strašno nedostajete rođenom detetu


Nije lako uskladiti sve obaveze, i ponekad zbog toga porodica trpi. Evo kako da prepoznate da pod hitno treba više vremena da posvetite deci kako znate i umete.Postoje određeni periodi tokom kojih deca žele da provode više vremena "jedan na jedan" sa roditeljima nego obično. Znate ono, kad zaređate iz dana u dan ostajete duže na poslu, ili je red na kasi u supermarketu i sat vremena u povratku vam pojede obična nabavka, premoreni ste, vruće vam je i nije vam ni do čega… A deca su vas željna. Evo kako da prepoznate kad je vreme da ostavite i neispeglan veš, i prljave sudove. Sve može da sačeka, da se izigrate na miru.

Ove promene u ponašanju dece ukazuju na to da im nedostajete više nego što umeju da kažu:

Ako se teško bude, spori su i odugovlače… najčešće je u pitanju to što žele malo maženja, i malo vaše pažnje, makar i dok im pomažete da se obuku ili operu zube, iako već uveliko znaju to i sami. Odvojite malo vremena, tih pet minuta maženja biće divan početak dana za klince.

Kad počne škola, budite tu kad se radi domaći. Ne da biste radili umesto njih, to nikome nije donelo ništa dobro, već samo kao "podrška iz pozadine".

I još jedan važan signal da nedostajete deci je kad se vaše inače dobro dete ponaša "nemoguće". Kad su nemirna, deca samo poručuju roditeljima da su im potrebni. Što pre to shvatite, i što pre ostavite telefon, novine, ili šta već radite, i posvetite im malo pažnje, to bolje.

Nemojte se zavaravati, deca nikad nisu "nemoguća" bez razloga, a vreme koje provedete sedeći s njima u sobi, ali skrolujući po telefonu nije kvalitetno provedeno vreme.

Klinci brzo rastu, dok se okrenete, više vas neće zvati da se pomazite pred spavanje ili ujutru kad se tek probude. Iskoristite to dragoceno vreme dok su sasvim mali i uživajte u svakom trenutku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak