Skoplje: Janeva iza rešetaka, policija pretresa stan i kancelariju

RTS 21.08.2019 15:05
Skoplje: Janeva iza rešetaka, policija pretresa stan i kancelariju


Makedonska policija privela je Katicu Janevu, šeficu specijalnog tužilaštva, svega dan pošto je dala iskaz u vezi afere 'Reket' u kojoj je nekolicini skopskih biznismena navodno ukinut pritvor u zamenu za novac. Televizija AlsatM javlja da su uhapšena i dvojica neimenovanih političara.Katica Janeva, čija je navodna uloga u reketaškoj aferi ozbiljno uzdrmala makedonski pravosudni sistem, privedena je u sredu, svega dan pošto je dala iskaz istražiteljima tužilaštvu za organizovani kriminal, javljaju makedonski mediji.

Janeva se našla iza rešetaka pošto je policija pretresla njen stan u Skoplju. Tokom dana, očekuje se da će policija pretresti i njenu kancelariju u specijalnom tužilaštvu.

Tužiteljka Vilma Ruseva je objasnila da je, za sada, istraga o aferi "Reket" proširena samo na Janevu, kao i da je za nju zatražen pritvor. 

Osim šefice specijalnog tužilaštva, uhapšena su i dvojica političara, javlja televizija AlsatM. 

"Moj telefon nije bio formatiran, a ne znam da li će se istraga proširiti. Ja ne osećam krivicu, biće suđenje i imaćete mogućnost da vidite kako se odvija", rekla je u utorak Janeva ispred skopskog tužilaštva. 

Makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da u slučaju "Reket" poseduje audio i video materijale o razgovorima između osumnjičenih Bojana Jovanovskog i makedonskog biznismena Z. M., koji su, uz podršku jednog tužioca, ucenjivali poznatog makedonskog biznismena da im isplati osam miliona evra u zamenu za oslobađajuću presudu.

Snimci primopredaje novca i razgovora među ključnim igračima u ovom skandalu dodatno su uzdrmali pravosudni sistem i vladu u Severnoj Makedoniji, što je u jednom trenutku iznerviralo premijera Zorana Zaeva.

Od početka afere, pritisak na Zaeva je konstantno rastao, pa je makedonski premijer na kraju naprosto eksplodirao i odbrusio novinarima da neće dozvoliti da vladu sruši "par kriminalaca, sujetan novinar i jedan p...". 

Policija joj je, u međuvremenu, oduzela dva mobilna telefona pošto su dve osobe uhapšene zbog pokušaja iznude šest miliona evra od lokalnog biznismena, obećavajući mu povlašćeni tretman u specijalnom tužilaštvu.

Katica Janeva je, nekoliko sati pre izbijanja ovog skandala, podnela ostavku na mestu šefice Specijalnog tužilaštva, navodeći kao razlog natezanje između vladajuće koalicije i opozicije oko zakona kojim bi trebalo da bude određena sudbina tog tužilaštva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak