Himalajska ili morska so: Koja od ovih vrsta soli je zdravija

B92 20.08.2019 15:42
Himalajska ili morska so: Koja od ovih vrsta soli je zdravija


Na tržištu imamo široki spektar različitih vrsta soli od kojih su najpopularnije morska i himalajska so.Himalajska i morska so sve češće mogu da se nađu u domaćinstvima, što i ne čudi, jer se smatraju zdravijim od obične kuhinjske soli. Razlika između ove dve vrste prirodnih soli je velika.

Himalajska i morska so dele neke određene karakteristike, ali postoje i značajne razlike između te dve vrste soli. Himalajska so pronalazi se u regiji Pundžab u Pakistanu, gde se taj obojeni kamen soli minira i koristi više od hiljadu godina. Za razliku od himalajske ili kuhinjske soli, morska so ne ekstrahuje iz mineralnih taloga, već direktno iz morske vode.

Boja

Himalajska so ružičaste je boje, koja se dobija od boje kamene rude, a ta boja prvenstveno dolazi od bogate koncentracije gvožđa. Dok morska so dolazi u raznim nijansama, od zelene i crvene do sive i crne, piše Stvar ukusa. S obzirom na to da se ekstrahuje iz mora širom sveta, boja i ukus soli zavisi će o mineralnom sastavu i algama.

Hemijski sastav

Sastav himalajske soli u najvećem delu čini natrijum-hlorid, po čemu je zapravo dosta slična kuhinjskoj i morskoj soli. I himalajska i morska so prirodne su soli te mogu da sadrže mineralne nečistoće, poput visokog nivoa olova i bakra kao posledice zagađenosti okoline.

Ukus

Kada je reč o slanosti, između himalajske i morske soli nema velike razlike. Uopšteno, so u granulama imat će slaniji ukus, a što su granule veće, to je so više slana. Zbog udela minerala i himalajska i morska so imaju čistiji ukus od kuhinjske soli. Prirodne soli nemaju toliku oštrinu kao kuhinjska so kada se koriste u jelima.

Tekstura

Morska so ima prirodnu vlažnost i mekšu teksturu, pa se u hrani brže rastapa od himalajske soli. Obe su grublje teksture od drugih vrsta soli, zbog čega se često koriste za završno začinjavanje jela. Granularna tekstura čini ih savršenim solima za korišćenje u rasolu i marinadama.

Zdravstvene dobrobiti

Kako bi himalajska so bila sigurna za konzumaciju treba je preraditi i pročistiti, a nakon toga može da se koristi isto kao i obična kuhinjska so. Nakon prerade u himalajskoj soli ostaju određeni sastojci korisni za ljudsko zdravlje kojih u kuhinjskoj soli nema. Morska so nastaje isparavanjem morske vode pomoću sunčeve topline, a proces prerade traje kraće nego kod himalajske soli.

Himalajska so sadrži gvožđe i druge minerale u tragovima. Morska so takođe sadrži neke minerale u tragovima poput kalijuma, gvožđa i cinka. Prema nekim tvrdnjama, tamnije verzije morske soli sadrže više sulfata, zbog čega su i zdravije.

I jedna i druga so imaju svoje dobrobiti, a koju ćete so koristiti zapravo zavisi isključivo od vaših preferencija. Probajte i jednu i drugu, pa eksperimentišite i s himalajskom i morskom sollju kako biste saznali šta najbolje odgovara vašem telu i organizmu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak