Dodik: Srpska neće u NATO, ne mogu me uceniti

Alo 20.08.2019 11:12
Dodik: Srpska neće u NATO, ne mogu me uceniti


Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, juče nije bio siguran da će se ispoštovati Sporazum koji su u Sarajevu 5. avgusta potpisali SNSD, SDA i HDZ.- Prošlo je 9 meseci od izbora a neko i dalje ne želi da Srbi u organima BiH budu predstavljeni kako je to predviđeno Ustavom i ostvarenim rezultatima na izborima. Raznim igrama, podmetanjima i lažima Sarajeva i međunarodne zajednice sa zapada, čine se razne spletke da se Srbi ponize i da u organe vlasti ne uđu pobednici na izborima, nego Srbi koji su "podobni "muslimanima. Tako se i sada u Sarajevu izmislila neka priča o odluci koja bi Republiku Srpsku odvela u NATO i to se od Bakira Izetbegovića i muslimana postavlja kao uslov za formiranje Saveta ministara i vlasti u BiH. Čim je potpisan Sporazum u Sarajevu, Amerikanci su odmah skočili i rekli da oni to ne vide u Sporazumu, što je bio vetar u leđa muslimanima da izađu iz tog sporazuma. A onda su iz američke ambasade trazili da sa ljudima iz moga kabineta nešto usaglašavaju u Sporazumu, što sam odbio, jer je to mešanje SAD u unutrašnje stvari BiH - ističe za "Alo!" predsedavajući BiH Milorad Dodik.

Dodik ističe da neće prihvatiti ucene Izetbegovića i Komšića da se ide u NATO.

- Skupština Republike Srpske je donela odluku o vojnoj neutralnosti, što je za mene obaveza. Kad je potpisivan Sporazum rekao sam da ne prihvatam Akcioni plan za put u NATO. Preti nam se silom, ali naš stav je jasan - mi pratimo Srbiju i sve što uradi Srbija i mi ćemo uraditi. Nećemo granicu na Drini, koja bi delila Srbe - naglašava Dodik i dodaje:

- Šta ima veze šta je Palmer rekao. I taj Palmer će proći, ko da je on neka faca, on je deo stare administracije, koja pokušava da koristi percepciju moći Amerike da bi forsirao podršku muslimanima u BiH. Ja sam protiv te politike. I nisam se prepao Palmera. Ja da se njih bojim ili bi napustio ili promenio politiku.

Predsedavajući Predsedništva BiH podseća da je tražio vanrednu sednicu Predsedništva na kojoj će se raspravljati o kandidatu za predsednika Saveta ministara koji bi trebao biti Srbin.

- Istovremeno, Komšić je zakazao i redovnu sjednicu i bez konsultacija i procedura na dnevni red stavio tačku Akcioni nacionalni plan za članstvo u NATO. Ja neću tražiti da se tačka za put u NATO skine sa dnevnog reda ali ću glasati protiv toga pošto me obavezuje odluka Skupštine RS o vojnoj neutralnosti. Mislim takođe da danas neće doći do imenovanja predsednika Savjeta ministara jer je po dosadašnjim izjavama Sporazum neće biti postignut. Do isteka roka Sporazuma do 5 septembra ćemo odlučiti o daljim potezima. Ja sam spreman da idem do kraja, i treba mi podrška naroda. I ja ću tu podršku tražiti i od Skupštine RS - zaključio je Milorad Dodik u izjavi za Alo! uz poruku da nametnuta rešenja nikada neće proći i da će se protiv njih uvek boriti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak