Vlada RS preuzima troškove porodiljskog bolovanja

Mondo 19.08.2019 19:24
Vlada RS preuzima troškove porodiljskog bolovanja


Vlada Republike Srpske će od iduće godine finansirati 100 odsto porodiljskog bolovanja, čime će poslodavci biti u potpunosti rasterećeni.Izmenom i dopunom Zakona o dečijoj zaštiti želimo da unapredimo pronatalitetni karakter, odnosno stimulisati rađanje djece, kaže ministar Alen Šeranić.

"To je mera koju Vlada RS shodno potpisu Memoranduma o poslodavcima realizuje. Mi smo prošle godine usvojili meru koja se odnosila na 80 odsto povrata za porodiljsko bolovanje, a ove godine je predviđena izmena i dopuna Zakona o dečijoj zaštiti u kojoj ćemo 100 odsto da vraćamo taj iznos i to je mera u kojoj Vlada sa poslodavcima razmišlja o aspektima demografske politike", rekao je Šeranić, javlja ATV.

Poslodavci se godinama žale kako ne mogu da "finansiraju natalitet Republike Srpske" i da to treba da radi država. Sada kada ih samo nekoliko meseci deli od toga, nova zakonska rešenja prihvataju raširenih ruku.

"U svakom slučaju će biti pomoć poslodavcima, pogotovo onim koji zapošljavaju većinski žensku radnu snagu, ali to je nešto što je sasvim normalno i opravdano. Ne može se teret nataliteta prebacivati na radnike u realnom sektoru, pogotovo na one grane koje zapošljavaju žensku radnu snagu. U svakom slučaju to je jedan od dobrih poteza Vlade koji mora dati neke rezultate",  ističe Dragutin Škrebić, iz Unije udruženja poslodavaca.

Trudničko bolovanje više neće biti prepreka za prijavljivanje radnica, nadaju se iz Udruženja "Četiri plus". Jovan Radovanović kaže da sve što može ohrabriti mlade ljude na proširenje porodice i ostanak na ovim prostorima je dobrodošlo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak