Merkel i Orban u Mađarskoj obeležili godišnjicu početka pada 'Gvozdene zavese'

N1info 19.08.2019 18:52
Merkel i Orban u Mađarskoj obeležili godišnjicu početka pada 'Gvozdene zavese'


Nemačka kancelarka Angela Merkel i mađarski premijer Viktor Orban obeležili su u Mađarskoj 30. godišnjicu "Sve-evropskog piknika", jednog od događaja znamenitih za "pad Gvozdene zavese" između Istoka i Zapada.Govoreći na ceremoniji sećanja na "piknik" nedaleko od granice Austrije, za koji se smatra da je pomogao padu Berlinskog zida, lideri su naglasili da njihove zemlje dele istoriju i zajedničke evropske vrednosti.

Orban, jedan od najžešćih kritičara politike Angele Merkel tokom migrantskog priliva 2015-2016, izrazio je punu zahvalnost nemačkoj kancelarki, čija zemlja ima bliske ekonomske veze s Mađarskom.

Merkel je odgovorila izrazivši zahvalnost Berlina što su madjarski graničari 19. avgusta 1989. godine dozvolili da oko 700 izbeglica iz Istočne Nemačke predje u Austriju što je bio pritisak na komunistički režim Istočne Nemačke da pusti građane da emigriraju.

"Mi se Nemci s velikom zahvalnošću sećamo doprinosa Mađarske prevazilaženju podele Evrope, kao i doprinosa ponovnom ujedinjenju Nemačke", rekla je Merkel u gradu Šopronu na krajnjem zapadu Mađarske.

Migrantska kriza je bila dominantna tema na konferenciji za novinare.

Aludirajući na podelu u EU zbog politike prema migrantima, Merkel je rekla da je "ponekad potrebno učiniti nemoguće da bi se postigli pravda i zajednička odgovornost prema Evropi i svetu".

Merkel je rekla da nova šefica izvršne komisije Evropske unije, Ursula fon der Lajen ima za cilj "novi početak kako bismo videli koliko smo u stanju da se dogovorimo" o pitanju migracija.

Upitan o odluci Budimpešte da podigne stotine kilometara ograde duž svojih južnih granica kako bi se sprečilo da migranti stignu do Evropske unije, dok je pre 30 godina Mađarska pomogla da se sruši "Gvozdena zavesa", Orban je rekao da je "to potpuno kompatibilno". 

Orban je dodao i da oni tako štite spoljne granice EU, a samim tim i Nemačke i da sve to rade o svom trošku jer to smatraju obavezom Mađarske.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak