'Novosti' u Tajlandu: Jedi, moli, plači

Novosti 19.08.2019 17:52
'Novosti' u Tajlandu: Jedi, moli, plači


Azija je sve popularnija, ali da li ste spremni za nju? Muškarci viši od 180 centimetara će verovatno dobiti čvoruge, a na kupanje u moru na većini mesta - zaboraviteLjUTA hrana, insekti i gmizavci, mljackanje i buka, opušten odnos prema čistoći, ali i potpuno drugačiji pristup odmoru - samo su neke od kulturoloških razlika sa kojima se evropski turisti sreću u zemljama Azije.

Izuzetno povoljne cene avionskih karata i azijskih letovališta koja, za manje novca nego što traže turski i grčki hoteli, nude odmor na rajskim plažama, doveli su toga da je rekordan broj naših turista odlučio da Mediteran zameni za egzotična odredišta. Tome je doprinela i Džulija Roberts filmom "Jedi, moli, voli" zbog koje su mnogi krenuli da upoznaju sebe probajući drugu hranu, meditirajući po budističkim hramovima i tražeći ljubav svog života. Ipak, za odmor u popularnom Tajlandu, sve traženijem Vijetnamu, na povoljnim Filipinima, u zanimljivom Japanu ili Južnoj Koreji, treba se dobro pripremiti.

'Novosti' u Tajlandu: Jedi, moli, plači

Reporter "Novosti" se nedavno u Tajlandu uverio u sve nove turističke detalje u ovom delu sveta. Najpopularnije svetske plaže nalaze se u Tajlandu, a zahvaljujući filmovima "Plaža" sa Leonardom Dikapriom i "Čovek sa zlatnim pištoljem" sa Rodžerom Murom, učinili su da ceo svet mašta da se bar jednom okupa u bajkovitoj tirkiznoj vodi. Sa 4.000 turista dnevno na ovoj plaži, prošle godine je utvrđeno da je potpuno uništen živi svet, pa je kupanje zabranjeno. Zanimljivo je, međutim, da nije zabranjeno pristajanje, u proseku, 200 dizel-brodova koji dnevno i dalje dovode posetioce da se fotografišu. Inače, Tajland godišnje poseti više od 38 miliona turista, a među njima je više od deset miliona Kineza i broj se neprestano povećava. Uz kineske, Tajland posećuje i veliki broj turista iz Indije, a ni jednima ni drugima kupanje i sunčanje nije prioritet. Naime, na većini plaža u Tajlandu kanalizacija se izliva direktno na plažu, pa vodiči preporučuju kupanje u "divljim" uvalama. Međutim, do skrivenih plaža, uglavnom, voze čuveni drveni čamci "longtejl", koji koriste dizel i neverovatno zagađuju vodu.

'Novosti' u Tajlandu: Jedi, moli, plači

Zanimljivo je da su i u Bangkoku, na poznatoj Plutajućoj pijaci, dozvolili upotrebu dizel-čamaca, pa turisti umesto sporog ljuljuškanja među prodavcima sa maskama za lice čekaju kada će ih motorni čamac prevrnuti. Takođe, na krajnjem jugu zemlje, naročito u provinciji Kraba, gde se nalaze najčuvenije plaže, većinu zaposlenih u uslužnim delatnostima čine muslimani.

Plovećom pijacom širi se smrad dizela

'Novosti' u Tajlandu: Jedi, moli, plači

Svuda u Aziji muškarci visoki preko 180 centimetara moraju da budu izuzetno pažljivi, jer ništa nije prilagođeno njima (kratak krevet, nizak plafon lifta...). Jelo je poseban problem u većini azijskih zemljama, jer mnogi misle da se svuda jede kineska hrana kakva se služi u evropskim restoranima. Pored toga što su obroci manji, osnova su pirinač i nudle, hrana je ljuta i koriste lokalne začine. Stomačni problemi su česti.

BOLESTI I INSEKTI

NE treba zaboraviti i da pre odlaska u mnoge egzotične zemlje treba primiti vakcinu, naročito protiv žute groznice za mnoge zemlje Afrike i Južne Amerike. Takođe, treba biti spreman i na potpuno drugačiji živi svet, ne samo insekte, već i u moru, pa na putovanje se ne sme ići bez zdravstvenog osiguranja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak