Vetar iz Afrike nam donosi novi toplotni talas

Blic 19.08.2019 16:22
Vetar iz Afrike nam donosi novi toplotni talas


Novi toplotni 'udar' na Srbiju. Čekaju nas pakleni dani i tropske noći, a evo kada ćemo ponovo "prodisati"Nakon kraćeg osveženja, ponovo nam sledi tropski talas, ali manje intenzivan od prethodnog, kažu meteorolozi. Temperatura neće prelaziti 35 stepeni, a noći će biti tople, ali prijatne.

- Bližimo se kraju avgusta i noći polako postaje sve duže, pa je to i razlog što će biti prijatnije nego u prethodnom vrelom talasu - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Danas nas nakon vedrog i svežeg jutra očekuje sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama između 30 i 34 stepena. U utorak će biti slično vreme, tropski toplo, sa temperaturama i do 35 stepeni.

Beograd - prognoza vremena za narednih 5 dana 
Beograd - prognoza vremena za narednih 5 dana

- Tropske temperature pratiće i tropske noći u centru Beograda gde temperatura neće ići ispod 20 stepeni. Ipak, na periferiji će biti znatno prijatnije - dodaje Đurić.

Meteorolozi upozoravaju i na visok nivo UV zračenja narednih dana i apeluju da se koriste zaštitni faktori i da se u najtoplijem delu dana sklanja sa sunca.

Vrednost UV indeksa biće vrlo visoka u većini gradova Srbije 
Vrednost UV indeksa biće vrlo visoka u većini gradova Srbije

U četvrtak će biti za koji stepen svežije, ali toplo i sunčano. Ipak, jugoistočni vetar koji nam je sa severa Afrike i doneo ove visoke temperature, okrenuće se u severozapadni koji će usloviti i priliv malo prijatnije vazdušne mase.

- U planinskim predelima moguć je razvoj oblačnosti i ređa pojava pljuskova u četvrtak posle podne, dok se u petak očekuje jači razvoj oblaka, mada ne i značajnije padavine - rekao je Đurić.

Za vikend će biti toplo, ali nastaviće se nestabilnije vreme i mogući su pljuskovi sa grmljavinom. Očekuje nas blag pad temperature koja će iznositi oko 30 stepeni, ali će biti sparno.

Nešto više oblaka i nestabilno vreme obeležiće i početak sledeće nedelje, ali ostaje toplo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak