Stevan Tontić dobitnik Velike bazjaške povelje

RTS 19.08.2019 16:13
Stevan Tontić dobitnik Velike bazjaške povelje


Ovogodišnji dobitnik Velike bazjaške povelje, najznačajnijeg književnog priznanja Srba u Rumuniji i jednog od najznačajnijih u srpskom rasejanju, je pesnik Stevan Tontić.Nagrada će mu biti uručena 18. avgusta, u porti manastira Bazjaš (zadužbina Svetog Save) u prisustvu Vladike Lukijana i srpskog sveštenstva u Rumuniji, Vladana Tadića, generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru, srpskih pisaca iz desetak zemalja, više vladinih i kulturnih institucija iz Srbije i više od 1000 naših sunarodnika koji se u Bazjašu okupe svake godine o Preobraženju.

Dani preobraženja Srba u Rumuniji biće otvoreni 17. avgusta u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru, a uz srpske pisce biće i njihove rumunske kolege, saznajemo od organizatora.

Na otvaranju biće predstavljen Stevan Tontić, dobitnik Velike bazjaške povelje, kao i dvojezična temišvarsko-novosadska antologija „U istom ogledalu" (Matica srpska; Brumar, Temišvar 2019) i antologija „Otkrivanje Srba u Rumuniji" (Riznica, Lužice - Kragujevac; Savez Srba u Rumuniji 2019).

Manifestacija obuhvata tri međunarodne večeri poezije, okrugle stolove o srpskoj književnosti u rasejanju i obilazak više mesta na levoj obali Dunava u kojima je većinsko stanovništvo srpsko.

Manifestaciju je podržala Vlada Rumunije, a novčani deo nagrade obezbedila je i ove godine Opština Vršac.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak