Na protestu u Hongkongu 1,7 miliona ljudi

Danas 19.08.2019 14:28
Na protestu u Hongkongu 1,7 miliona ljudi


Najmanje 1,7 miliona građana izašlo je na ulice Hongkonga, na još jedan u nizu masovnih prodemokratskih protesta, izjavili su organizatori skupa.Organizator Građanskog fronta za ljudska prava Džimi Šen rekao je da u taj broj nisu uključeni demonstranti koji zbog prepreka u saobraćaju nisu mogli da dodju do Parka Viktorija, gde je počeo današnji protest.

Očekuje se da današnji skup bude veći od junskog, kada su organizatori procenili da su dva miliona ljudi bila na ulicama te autonomne kineske teritorije.

Policija za sada nije objavila procenu broja učesnika današnjih demonstracija. Te procene su po pravilu znatno niže od onih koje navode organizatori.

Organizatori protesta su naveli da je skup u potpunosti miran, što nije čest slučaj na demonstracijama u Hongkongu koje traju 10 nedelja. Demonstranti su na ranijim protestima blokirali puteve i bacali cigle, jaja i molotovljeve koktele na policiju koja je odgovarala suzavcem i palicama.

Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predvidja izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak