Voda na Aljasci toliko topla da lososi umiru

Danas 19.08.2019 14:24
Voda na Aljasci toliko topla da lososi umiru


Toplotni talas ovog leta nije zaobišao ni Aljasku, a zbog zagrevanja vode posebno su ugroženi lososi koji u velikom broju umiru zbog pregrevanja vode. Naučnici su uočili uginuća nekoliko vrsta aljaskih lososaStefani Kin-Dejvidson, direktorka Jukon međuplemenske komisije za ribu, rekla je za CNN da je krajem jula povela grupu naučnika u ekspediciju po Aljasci, pošto je od lokalnog stanovništva dobila informacije o uginuću ribe.

Tokom ekspedicije izbrojali su 850 primeraka uginule ribe, mada se procenjuje da je pravi broj deset puta veći. Na uginuloj ribi su tražili znake povreda, parazita ili infekcija, ali nisu pronašli ništa. Umesto toga, skoro svi uginuli lososi u sebi su imali ikru.

Naučnici su zaključili da je stres zbog pregrevanja najverovatnije uzrok pomora ribe. Kin-Dejvidson kaže da kao naučnik radi osam godina i da do sada nikada nije čula ili videla išta slično.

„Nisam sigurna da su ljudi očekivali koliko veliki pomor ćemo zateći u ovim rekama“, kazala je Kin-Dejvidson.

Temperatura vode obara rekorde istovremeno sa rekordno visokim temperaturama vazduh, pokazuju podaci Kuk Intelkipera, neprofitne organizacije sa Aljaske koja se bavi ekologijom i zaštitom vode.
Naučnici koji prate temperaturu vode na Aljasci nikada do sada nisu zabeležili preko 24 stepena Celzijusa. Međutim, 7. jula temperatura u najvećem toku kojim se kreću lososi je iznosila 27,6 stepeni Celzijusa. Su Moger, direktorka Intelkipera, kaže da su ona i njen tim 2016. godine objavili studiju u kojoj su objavili umerene i pesimistične projekcije uticaja klimatskih promena na vodotokove na Aljasci.

„Ova 2019. godina je prevazišla vrednosti koje smo očekivali u najgorem scenariju tek 2069. godine“, ukazala je Moger.

Prema njenim rečima temperatura vode utiče na losose na različite načine, zavisno od toka do toka.

„Postoje psihološke posledice jer lososi ne dobijaju dovoljno kiseonika koji im ostaje u stomacima. U drugim slučajevima, nisu imali dovoljno snage za mrešćenje, pa su umirali sa utrobom punom ikre“, objašnjava aktivistkinja sa Aljaske.

Visoka temperatura vazduha i vode je još jedna opasnost za losose, čiji broj se smanjuje i zbog preteranog ulova. Smanjenjem broja lososa smanjuje se i broj orki, koje se pre svega hrane ovom ribim.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak