Smrt Italijana trese Hrvatsku, brod na Hvaru nije imao potrebne dozvole

RTS 19.08.2019 13:42
Smrt Italijana trese Hrvatsku, brod na Hvaru nije imao potrebne dozvole


Brod sa hrvatskog ostrva Hvar na kojem je preminuo italijanski turista, a dvoje dece zbog teškog trovanja završilo u indukovanoj komi, nije imao važeće dozvole za plovidbu, piše hrvatski portal "Indeks".Prepravka na brodu, odnosno ugradnja novog agregata, izvedena je bez saglasnosti Hrvatskog registra brodova, institucije zadužene za pregled svih plovila hrvatske državne pripadnosti, piše portal Indeks.

Brod je imao potrebne dozvole, ali su one bile izdate za stanje plovila zatečeno pre nego što je sporni agregat ugrađen.

Kada se brod modifikuje zamenom ili dodavanjem novog bitnog dela, vlasnik je dužan da obavesti nadležno ministarstvo ili Hrvatski registar brodova.

Ako to ne učini, sve dozvole automatski prestaju da važe, potvrdili su iz Hrvatskog registra brodova.

Vlasnik i kapetan broda ugradili su samoinicijativno novi agregat koji je namenjen samo za upotrebu na otvorenom prostoru, što je jasno bilo naznačeno na samom agregatu i njegovom uputstvu za upotrebu, saznaje Jutarnji list.

S obzirom na to da je agregat radio u zatvorenom prostoru, ispuštao je ugljen-monoksid i druge štetne gasove, koji su kroz vrata, pukotine i ventilacione otvore dospeli u hodnike i putničke kabine.

Zbog udisanja otrovnih gasova, muškarac italijanske nacionalnosti je preminuo, a dva deteta koja su bila na brodu nalaze se u indukoanoj komi.

Vlasnik i kapetan broda, stari samo 27, odnosno 23 godine, ispitani su u splitskom Državnom tužilaštvu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, saopštila je ova institucija. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak